Středula: Politici se ochrání a dají lidem zlámanou grešli. Zmínil belgický model proti inflaci

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

360°, Josef Mlejnek, Miroslav Korecký - 17.10. v 22:26

Politici se zajistí automatickým navyšováním platů, ale lidem dají zlámanou grešli, prohlásil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Připomněl, že v Belgii platí pro všechny mzdový automat, který chrání pracovníky před inflací, ale „v Česku nemáme nic“. Ekonom a člen NERV Petr Zahradník poznamenal, že celá debata získala „kocourkovské kontury“.

Vládní návrh na zvýšení platů politiků, soudců a státních zástupců vyvolal v řadách opozice bouřlivou reakci – hnutí ANO požádalo o mimořádnou schůzi, která se uskuteční příští čtvrtek. „Očekávám plytkou diskuzi. Všechny problémy, které souvisely s tématem navyšování mezd politiků, pocházejí z toho, že někteří populističtí poslanci v minulosti začali mrazit platy ústavních činitelů,“ řekl v pořadu 360° místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Miloš Nový (TOP 09).

ČTĚTE TAKÉ: Piráti jsou chytří jako rádia, ale výsledky nikde, řekla Udženija. Hřibovy výmluvy už nikoho nebaví

Středula si posteskl, že je mu „z celé debaty smutno“. „Politici se zajistí automatem a lidem dají zlámanou grešli. Když se lidé ozvou, že se jim to nelíbí, začnou je peskovat s tím, kdo tedy tu politiku půjde dělat,“ podotkl odborový předák.

„V Belgii mají zavedený automat platů, který řeší důsledky inflace. V Česku ale nemáme nic,“ řekl. Středulovi vadí, že „vládní zástupci požadují po těch, kteří peníze nemají, ať se uskromní, ale sami to odmítají“.

K ožehavému tématu se vyjádřil i ekonom Zahradník. „Je mi líto, že diskuzi spustili soudci, kteří se v porovnání s ostatními nemají zase tak špatně. Celá záležitost získala kocourkovské obrysy,“ podotkl.

„Automat mezd však nemusí být univerzální. Může se přizpůsobit vývoji reálných i nominálních mezd. Na druhou stranu by měl být viditelný nějaký výkon. Nejen ve vrcholové politice, ale i na úrovni regionů vidíme dennodenně korupční aféry nebo nesplnění úkolů ve veřejné sféře. Tito lidé si nezaslouží jakékoliv přidání,“ shrnul ekonom.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Odchod Pirátů může vládě poprvé zavařit. Proti reformám se bouří i někteří koaliční poslanci

Tagy:
navýšení ekonomika politika mzda platy inflace NERV Josef Středula Belgie automat 360° Petr Zahradník Miloš Nový