Gregorová: Hamás je třeba rozdrtit. Piráti pořád vnímají Palestince jako lidi, ne zvířata

Izrael má mít naši podporu jako spojenec v potlačování Hamásu, který je třeba rozdrtit. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekla europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti). Rovněž zdůraznila, že je nutné, aby se v Pásmu Gazy i na Západním břehu Jordánu uskutečnily svobodné volby hned, jakmile to bude možné. „Pořád vnímám Palestince jako lidi, kteří mají právo na mír a demokracii, což si některé strany v České republice nemyslí,“ dodala Gregorová.

Začněme velmi složitou otázkou. Co je třeba udělat, aby byl jednou mír na Blízkém východě?
To je skutečně velmi složitá otázka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na vnitřní bolístky není čas. Organizace Pirátů je na revizi, pálil do svých řad Bartoš

Dobře, pojďme to trochu zjednodušit. Co byste v současné chvíli čekala od západních zemí, izraelských představitelů a od palestinského vedení na Západním břehu Jordánu, abychom se jednou k míru přiblížili?
I když je zde nebezpečné zjednodušovat, tak my jako Piráti na rozdíl od Evropské unie, která bezpodmínečně prosazuje dvoustátní řešení, říkáme, že toto nemusí být výsledkem, pokud bude dlouhodobý mír. To ale neznamená, že možná týden nebudou létat rakety. Otázkou je, jak dlouhodobého míru dosáhnout. Zmínila bych Evropskou unii, která by mohla mnohem více zastupovat roli mediátora. Dost kritizuji, že to nedělá.

Zároveň je třeba uvalit přísnější sankce na země, které podporovaly Hamás. Tady se nebavíme jen o Íránu, ale třeba i o Kataru, kde dokonce někteří šéfové Hamásu pobývají. Část Evropského parlamentu se nechala uplácet katarskými podnikateli a politiky, určitě si vybavíte velkou korupční kauzu s Evou Kailiovou. Pak tu máme Turecko, které také podporovalo Hamás. Nechápu, proč se o tom více nemluví a proč na tyto země, s nimiž je EU často velmi zadobře, neuvalujeme sankce. Místo toho se pouze řeší, jestli Evropská unie neposílala Palestincům peníze, které pak skončily u Hamásu, což je sice důležité k prošetření, ale nepravděpodobné a nepoměřitelné s rolí Íránu a dalších.

Co by se mělo stát v Palestině?
Je opravdu nutné v Palestině nějakým způsobem zařídit svobodné volby. V roce 2006 si tam lidé sice zvolili Hamás, ale mnoho z nich dneska již nežije. Navíc je důležité si uvědomit, že Palestincům, kterým tehdy bylo třináct, je nyní kolem 30 let. Mají plné právo rozhodovat o své budoucnosti. Je dost možné, že Hamás by už nebyl znovu zvolen. Navíc když ho nyní Izrael vojensky potlačí, mohly by v Palestině ke slovu konečně přistoupit svobodné volby.

Zde bych zmínil, že i na Západním břehu velmi dlouho neproběhly volby. Existuje teorie, že Fatah je tam oddaluje, aby náhodou nevyhrál Hamás...
Nechci spekulovat. Nicméně se domnívám, že vláda na Západním břehu Jordánu dlouhodobě bránila Hamásu, aby v této oblasti získal nějakou větší moc, což bylo správně. Přesto si přiznejme, že to takhle nejde dál. I když se v tomto případě sebevíc budete přesvědčovat, že blokujete nějaké větší zlo, nemůžete se nazývat demokracií.

Sankce proti Izraeli nejsou vůbec na pořadu dne. Bohužel jsou na půdě Evropského parlamentu různorodé hlasy, které po takovém kroku volají.

Chápu to tedy tak, že byste chtěla, aby se po skončení současného konfliktu uskutečnily svobodné volby v Pásmu Gazy i na Západním břehu?
Rozhodně. Moje premisa vychází především z předpokladu, že Izrael Hamás rozdrtí. To znamená, že by nebyla žádná šance, aby Hamás mohl vůbec kandidovat v nějakých volbách na Západním břehu nebo kdekoliv jinde.

Přesuňme se k samotnému Izraeli. Někteří západní politici mluví o nutnosti uvalení sankcí na židovský stát. Co si o tom myslíte?
Sankce proti Izraeli pro nás nejsou vůbec na pořadu dne. Rozhodně by to nepomohlo palestinským civilistům, což je důvod, proč to někteří politici navrhují. Izrael má mít naši podporu jako spojenec v potlačování Hamásu. Nemůžeme ho podporovat v boji proti terorismu a zároveň sankcionovat. Bohužel jsou na půdě Evropského parlamentu různorodé hlasy, které po takovém kroku volají. Chci, aby bylo od začátku jasné, že my s tímto názorem nesouhlasíme.

Po protiizraelských sankcích volá například belgická vicepremiérka Petra De Sutterová ze zelené strany Groen. Ta patří do unijní frakce Greens/EFA stejně jako čeští Piráti. Bavíte se o tom s vašimi spojenci v Evropském parlamentu?
Vedli jsme o tom diskusi a byla to velká hádka. Ohledně tohoto tématu nás asi ještě čeká nepříjemná debata. Že to ale někteří politici z národních zelených stran otevírají, je jejich svobodná vůle. Značná část zelené frakce s tím nesouhlasí. Hodně se v tom angažuje Sergey Lagodinsky z německých zelených, který říká, že sankce uvalené na Izrael jsou nesmysl. Je ale třeba připomenout, že unijní frakce není naše vlastní strana. Piráti nejsou součástí Zelené evropské strany, ale Evropské pirátské strany.

Palestinci mají právo na mír, demokracii či svobodné volby, což si některé strany v České republice nemyslí.

Jak se díváte na politiku a vojenské operace izraelského vedení vůči Gaze?
Hamás je třeba rozdrtit. Jak toho chce Izrael docílit, je druhá otázka. Počet civilistů, včetně vysokého počtu dětí, který u toho umírá, je nepřijatelnou cenou a nemůžeme to podporovat. Zároveň ale z izraelské strany již zaznělo, že se více zaměří na teroristy odpovědné za útok ze 7. října a na hlavní představitele Hamásu, kteří se nyní schovávají v tunelech a bunkrech. Tím pádem by mohlo přestat bombardování civilních budov, což je jedině dobře. K tomu mělo dojít už dříve.

VIDEO: Připomeňte si okolnosti útoku Hamásu na Izrael ze 7. října 2023

Jsou Piráti v otázce podpory Izraele jednotní? Ptám se na to proto, že mi přijdou vaše názory či výroky ministra zahraničí Jana Lipavského rozdílné ve srovnání s některými vyjádřeními řadových členů na sociálních sítích.
Naše stanovisko obecně tak trochu vystupuje z mainstreamu českého narativu. Pořád totiž vnímáme Palestince jako lidi a myslíme si, že mají právo na mír, demokracii či svobodné volby, což si některé strany v České republice nemyslí. V poslední době na sociálních sítích sleduji poznámky o tom, že Palestinci jsou vlastně jenom zvířata a že je potřeba je vystřílet. S tím se rozhodně neztotožňujeme.

Někteří členové mají legitimní pocit, že ačkoliv Hamás na Izrael zaútočil první, tak zároveň reakce Izraele – jakožto toho silnějšího – výrazně a zbytečně dopadá na civilisty a je natolik tvrdá, že je nyní potřeba bránit takzvaně toho slabšího. To jsou v tomto případě právě palestinští civilisté, nikoliv Hamás. Ani to nevnímám jako rozkol v naší straně, spíš jako prioritizaci komunikace.

Co víte o vývoji izraelsko-arabských vztahů?

1 15 Kdy byl vyhlášen Stát Izrael?

2 15 Kdy probíhala první arabsko-izraelská válka?

3 15 Který stát po první arabsko-izraelské válce anektoval Západní břeh Jordánu?

4 15 Který stát po první arabsko-izraelské válce okupoval Pásmo Gazy?

5 15 Se kterými dvěma zeměmi se Izrael spojil proti Egyptu během suezské krize v roce 1956?

6 15 Které státy v důsledku šestidenní války (1967) ztratily část území?

7 15 Která území Izrael postupně anektoval po šestidenní válce?

8 15 V čem dopadla jomkipurská válka (1973) pro Izrael katastrofálně?

9 15 Který arabský stát v roce 1979 jako první uznal Stát Izrael?

10 15 Ve kterém roce byla založena Organizace pro osvobození Palestiny (OOP)?

11 15 V roce 1969 byl vůdcem OOP jmenován člověk, pod jehož vedením výrazně vzrostl význam této organizace. Jak se jmenoval?

12 15 Kterou organizaci Evropská unie nepovažuje za teroristickou?

13 15 Kdy byl vyhlášen Stát Palestina?

14 15 Kdy se Izrael kompletně stáhl z Pásma Gazy?

15 15 Kdo v současnosti vládne v Pásmu Gazy?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

Tagy: