Hádka ve studiu: Kafemlejnek, kvůli vám se lidé bojí žádat o příspěvky, tepal Bartoš Okamuru

Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v Partii Terezie Tománkové

PARTIE Terezie Tománkové 23.10.2022

Kvůli vám se lidé bojí žádat o příspěvky, pustil se v nedělní Partii Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš do předsedy SPD Tomia Okamury. Následně jej označil za „kafemlejnek“. Okamura se bránil.

„Kvůli výrokům, jaké má pan Okamura, se lidé stydí říct si o příspěvek,“ řekl Bartoš v Partii. „Stát uvolnil na faktickou pomoc 177 miliard. Peníze v energetice nejsou jediné na stole. Příspěvek na živobytí, životní a existenční minimum jsou maximální ochranná hranice. Na dávky pro nejchudší jde asi pět miliard korun,“ hájil Bartoš vládu.

Reagoval tak na Okamurovo tvrzení, že vláda lidem nepomáhá. „Ministr Jurečka je neschopný. Podívejme se na dávky pro nepřizpůsobivé. Stát na jednu stranu platí kontrolory dávek, na druhou stranu platí i politické neziskovky, které z něj pomáhají vytahat co nejvíce peněz. Učí nepřizpůsobivé sosat dávky,“ tvrdil šéf SPD ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Podle jednoho článku nějaká paní od července žádný příspěvek nedostala, protože to nefunguje. Vždyť to je úplná blamáž,“ kritizoval ještě. Podle Okamury navíc vláda zastropovala ceny energií „zbytečně vysoko“. „Cílem státu musí být, že lidé nemusí brát dávky,“ apeloval šéf SPD.

Podle Bartoše jsou ale Okamurova slova „kafemlejnkem různých obvinění“.

Okamura: Plyn bych nakoupil v Rusku

Okamura mluvil i o cenách plynu. „Američani zneužívají krize u nás v Evropě, krásného spojence máte,“ pustil se do ministra kvůli vysokým cenám. „A kde chcete teda nakupovat plyn, v Rusku?“ reagoval Bartoš.

„Pro tuto zimu, kdy kvůli vaší nekompetentnosti nemáme žádnou alternativu, bych nakoupil levný plyn v Rusku. V minulém volebním období jsem byl jediný, kdo o tom hovořil,“ odvětil šéf SPD „Myslím, že spolehlivý partner není ani Rusko, ani Amerika. Česká republika musí být na prvním místě. Oni na nás kašlou,“ vmetl ministrovi ještě Okamura.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) i ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) má Česko ale plynu na letošní zimu dost. „Tuzemské zásobníky plynu jsou naplněny z 92 procent a daří se tvořit zásoby,“ psal na Twitteru v týdnu Síkela. „Na zimu jsme připravení, zvládneme ji,“ opakuje často premiér.

Duel si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy:
zima politika CNN Prima NEWS Tomio Okamura Terezie Tománková Ivan Bartoš Česká pirátská strana Partie Terezie Tománkové vláda Rusko Svoboda a přímá demokracie Jozef Síkela