Zvedla se z trávy a nedůvěřivě kývla hlavou. Hajný popsal, jak našel ztracenou Julii

Osmiletou Němku, která se ztratila na Domažlicku, našli.

Tři dny trvající drama skončilo šťastně. Osmiletou dívenku, která se v neděli ztratila v lese na Domažlicku, nalezl hajný Martin Semecký v trávě poblíž hraničního přechodu Folmava – tedy zhruba pět kilometrů od místa, kde byla spatřena naposledy.

Hajný Martin Semecký se vydal s dalšími myslivci po holčičce původem z Německa pátrat jako dobrovolník, a to už v neděli, kdy se stala pohřešovanou. Spolu s hlavním pátracím štábem, který v Čerchově působil, pak vytipovali místa, kde ještě nikdo dívku nehledal.

V úterý po jedné hodině odpoledne se pak na základě analýzy území vydali do lesního porostu poblíž Horní Folmavy. A právě tam se před nimi jako zázrakem z trávy zvedla osmiletá dívka.

„Viděl jsem modrou bundu, říkám, to bude určitě ta Julie. Tak jsem ji oslovil, kývla hlavou, ale po dvou dnech, co trávila v lese, byla nedůvěřivá, bála se,“ popsal Semecký. Po chvilce prý začala komunikovat lépe, a tak hned informoval hlavní štáb.

„Byl to úžasný pocit, ale ta euforie mi začala docházet až později. Až po deseti, patnácti minutách. Úžasný pocit, že je holčička zdravá,“ řekl dojatý hajný. Šťastný konec pátrací akce následně zapil s kamarády.

Je v dobré kondici

Dívka je podle vyjádření záchranné zdravotnické služby v pořádku. „Je podchlazená a unavená, ale nemusel pro ni letět vrtulník. Je ve stabilizovaném stavu,“ uvedla reportérka CNN Prima NEWS Alex Hrdinová.

Podobně mluvil také starosta nedalekých Všerub Václav Bernard (STAN), který byl při záchranářské akci přítomen. „Je zdravá, vypadá v dobré kondici,“ konstatoval a upřesnil, že dítě našli dva až tři kilometry od vrchu Čerchov ve směru na Českou Kubici u České studánky. „Sanitka ji odvezla na Folmavu (hraniční přechod), kde na ni čekají němečtí zdravotníci,“ doplnil. Také domažličtí policisté potvrdili, že holčička se zdá být fit.

Pátrací akce se rozběhla v neděli. Rodiče se ten den společně se svou osmiletou dcerou, šestiletým synem a devítiletým synovcem vydali přes německé hranice do Česka na pěší túru. V lese u Čerchova na Domažlicku si chtěli cestu zpět zpříjemnit hrou stopovačka, děti se však od dospělých vzdálily příliš daleko a všechny se ztratily. Chlapce však našli už v neděli.

Tagy: