Vojtěch navrhne vyhlášení nouzového stavu. Svrčinová by byla i pro povinné očkování

Adam Vojtěch

Vláda zvažuje kvůli epidemii vyhlášení nouzového stavu, řekla v pondělí Radiožurnálu hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Informaci později potvrdil web iDnes.cz, podle něhož ministr zdravotnictví Adam Vojtěch přinese příslušný návrh na vládu už v pondělí. Opatření by umožnilo výpomoc mediků v nemocnicích. Proti tomu se ale ohradil ministr školství Robert Plaga. Svrčinová v rozhovoru také zmínila, že jiná cesta než povinné očkování není.

„Samozřejmě se zvažují i tyto možnosti, protože zejména v nemocnicích, v domovech důchodců a v zařízeních sociální péče začíná chybět personál,“ odpověděla Svrčinová na dotaz Radiožurnálu, zda vláda nezvažuje vyhlášení nouzového stavu, aby studenti medicíny mohli pracovat v nemocnicích. Hygienička připomněla, že v nemocnicích už nyní vypomáhá armáda.

Mluvčí resortu zdravotnictví Daniel Köppl webu iDnes.cz slova Svrčinové potvrdil. „Je to kvůli nemocnicím,“ konstatoval.

„Nouzový stav kvůli tomu, aby museli očkovaní studenti lékařských oborů místo studia dělat v nemocnicích pomocné práce? To, doufám, hlavní hygienička a ministerstvo zdravotnictví nemyslí vážně! Předpokládám, že nám to na vládě vysvětlí,“ reagoval Plaga na Twitteru. Medici pomáhali v nemocnicích už loni na jaře a na podzim i na začátku letošního roku. V březnu se proti tomu vyslovila Asociace děkanů lékařských fakult, která upozornila na to, že to nepříznivě ovlivňuje kvalitu výsledků studia a do budoucna může vést k problémům v celém zdravotnictví.

V českých nemocnicích bylo v neděli 4 885 pacientů s covidem, v těžkém stavu je 715 z nich. Některé nemocnice už kvůli přetížení a nedostatku personálu omezují plánovanou péči. Počty nově nakažených jsou navíc nejvyšší od začátku pandemie.

Vyhlášení nouzového stavu během pandemie koronaviru

Od Do Počet dnů
12. března 2020 7. května 2020 67
5. října 2020 14. února 2021 133
15. února 2021 26. února 2021 12
27. února 2021 11. dubna 2021 44
Celkem 256

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) však ještě v pátek po jednání vlády řekl, že vyhlášení nouzového stavu není nutné. Opatření proti šíření epidemie se podle něj mohou nadále řídit pandemickým zákonem. Stav nouze by byl nutný, kdyby vláda omezovala například volný pohyb osob, uvedl ministr. Vyplývá to podle něj i z konzultací s právníky ministerstva zdravotnictví.

Poslanec KDU-ČSL a člen AntiCovid týmu koalice Spolu Tom Philipp už o plánech vlády informoval v neděli večer. „Vláda také slibovala, že všechna opatření bude konzultovat s budoucí vládou. Což zvláště u vyhlášení nouzového stavu považuji za velmi vhodné. Vzhledem k tomu, že se jednání účastním, vím, že vyhlášení nouzového stavu rozhodně konzultováno nebylo,“ napsal na Twitteru.

Hlavní hygienička je pro povinné očkování

Svrčinová se v rozhovoru rozpovídala také o vakcinaci, která je podle ní v současnosti jedinou možností, jak účinně bojovat s virem. „Bohužel jiná cesta než cesta povinného očkování není,“ podotkla. Povinné očkování plánují od února zavést naši sousedé Rakušané.

Mezi politiky a odborníky není na povinném očkování stoprocentní shoda, většina expertů i zákonodárců ovšem chce lidi k vakcinaci přinutit kampaní nebo restrikcemi. Rozhodnutí občanů, zda se nechat očkovat, by ale podle nic mělo být stále dobrovolné.

Nová opatření, která značně ztíží život právě neočkovaným, platí v Česku od pondělí. K návštěvě restaurací a některých dalších provozoven už nestačí ani antigenní nebo PCR testy. Neočkovaní se tak prakticky dostanou jen na místa, která souvisejí se základními potřebami.

Tagy: