Hamás jim stínal hlavy, kibuc takřka zmizel z mapy. Přeživší teď od Čechů získají pomoc

Štáb CNN na místě masakru v izraelském kibucu Kfar Aza, kde teroristé z Hamásu vraždili odiny i s dětmi

CNN na místě masakru v Izraeli

Masakr, který jsem ještě neviděl. Tak generálmajor Izraelských obranných sil popisoval situaci po útoku Hamásu na kibuc Kfar Aza, kde teroristé zavraždili a umučili zhruba 70 civilistů. Takřka polovinu obětí měly tvořit děti, přičemž některá těla byla údajně nalezena bez hlav. Kibuc skončil takřka srovnán se zemí, přeživší byli převezeni do bezpečí. A právě jim směřoval první finanční dar ze sbírky na dárcovské platformě Znesnáze21, v níž Češi zasílají finance potřebným civilistům v Izraeli.

„Tohle není válka ani bojiště, tohle je masakr.“ Věta, kterou médiím sdělil izraelský generál major Itai Veruva, když reportéry provázel po zpustošeném kibucu Kfar Aza.

„Když vidíte děti, jejich matky a otce v ložnicích a chráněných pokojích, jak je teroristé zabili – to není válka. Je to něco, co jsem v životě neviděl. Není to něco, co bychom viděli v nedávné historii,“ cituje generálmajora web The Times of Israel.

Desítky civilistů zavraždili

Kibuc na hranici s Pásmem Gazy byl domovem pro zhruba 700 obyvatel, když na něj teroristé z Hamásu v sobotu 7. října zaútočili. Bilance? Zhruba 70 civilistů bylo umučeno či chladnokrevně zavražděno – údajně 40 obětí měly tvořit děti. Představitelé IDF uvedli, že ohledně detailů nebudou zacházet do podrobností. Objevují se však zprávy, že teroristé některým civilistům včetně dětí uřezávali hlavy nebo jejich těla zapalovali.

ČTĚTE TAKÉ: Izraelci obsadili klíčovou silnici v Gaze. Tanky střílí na každé jedoucí auto, tvrdí svědci

Mnoho dalších bylo zraněno, skončili v izraelských nemocnicích. Samotná vesnice byla takřka srovnána se zemí. Ti, kteří přežili, byli izraelským vojskem z prostoru Kfar Aza evakuováni a nacházejí se na různých místech v rámci Izraele.

Pomáhejme společně

Redakce CNN Prima NEWS navázala spolupráci s dárcovskou on-line platformou Znesnáze, která umožňuje vytvoření charitativní sbírky během krátkého časového úseku. Tato platforma byla vytvořena v lednu 2020 Nadačním fondem pomoci. Pokud i vy chcete pomáhat potřebným, podpořte některý z projektů či sbírek, které naleznete na webu CNNPrima.cz nebo právě na stránkách znesnaze21.cz.

Právě na pomoc civilistům, kterým teroristé Hamásu po vpádu do Izraele zničili domovy a zavraždili blízké – či dokonce je samotné – vznikla na platformě Znesnáze21 sbírka. „Oslovujeme vás se žádostí o dary, které budou věnovány jednotlivým obětem genocidy a jejich rodinám na jihu Izraele. Pomohou jim překlenout to nejhorší období, se kterým se nyní potýkají,“ líčily cíl sbírky organizátorky: Hana Frištenská a Zuzana Wirthová.

Češi v pomoci nezaháleli, ke konci října se podařilo vybrat více než půl milionu korun. A část financí již byla poslána potřebným: přeživším z kibucu Kfar Aza. „Prvních 6 300 dolarů – zhruba 150 tisíc –  které jsme shromáždili díky vaší laskavosti, odešlo do Izraele k přeživším z kibucu Kfar Aza, jak jsme slíbily,“ informovaly zakladatelky 20. října.

„Přesto, co zažili, hledají tito houževnatí lidé novou naději,“ zdůraznily organizátorky s tím, že za fondem na obnovu kibucu Kfar Aza stojí ženy, u nichž doufají, že je budou moci brzy představit samotným dárcům. „Naše prostřednice v Izraeli Ester Beinish s nimi hovořila telefonicky a tlumočila jejich poděkování. Buďme trpěliví. Živí z kibucu Kfar Aza v těchto dnech totiž pohřbívají své mrtvé,“ doplnily Frištenská s Wirthovou.

Potřebných přibývá

Jen o pár dní později – 23. října – odešlo dalších 2 300 dolarů (zhruba 50 tisíc korun) z finančních darů Čechů do Izraele na projekt SAVE HOUSE IN PARDES CHANA – KARKUR. „Pardes Chana – Karkur, pro zajímavost v překladu Hanin citrusový sad, je malé město v severním Izraeli v sousedství města Chadera necelých 50 kilometrů od Haify. V tuto chvíli je ještě bezpečné,“ vysvětlily organizátorky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Visingr: Mrtví palestinští civilisté jsou pro Hamás „požehnání“. Efektivita Izraele až děsí

Právě v tomto malém městě poskytly dvě lékařky, psychiatričky – Naomi a Eva – svůj dům rodinám ze zasažených částí Izraele. „Jedna rodina se čtyřmi dětmi je z jihu Izraele, města poblíž hranice s Gazou. Druhá rodina s malými dětmi je ze severu. Naomi a Eva zatím do potřeb rodin, které ve svém domě ubytovaly, investují své úspory. Proto požádaly izraelskou veřejnost o finanční pomoc, a tak jsme se o nich dozvěděly. Pomoc jim přijde díky vám za dva dny také z České republiky,“ doplnily.

Těch, kteří o vše přišli, bude stále přibývat. Proto je sbírky na platformě stále aktuální. O příjemcích finančních darů plánují organizátorky dárce nadále pravidelně informovat. Pokud i vy chcete pomoci, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na Znesnáze21.

Tagy: