Harrisová využívá rasu, migranti berou černošskou práci. Trump šokoval při rozhovoru

Americký exprezident Donald Trump usiluje znovu o Bílý dům.

Trump Harrisová zneužívá svůj původ

Americký exprezident Donald Trump má za sebou další předvolební interview. Tentokrát na něj ale rozhodně nebude vzpomínat v dobrém. Na diskusi s černošskými novináři hned několikrát zabředl do svých vlastních kontroverzních výroků, například když prohlásil, že migranti „berou černošskou práci“, což vyvolalo negativní reakci. Útočil i na pravděpodobnou demokratickou nominantku a viceprezidentku Kamalu Harrisovou. Opět s rasovým podtextem.

Hned na úvod rozhovoru na diskusi Národní asociace černošských novinářů (NABJ) moderátorka vyjmenovala některé jeho výroky proti Afroameričanům.

ČTĚTE TAKÉ: „Nech ho umřít a přestěhuj se na Floridu“. Trumpův synovec se pustil do exprezidenta

Zmínila jeho označení „zvířata“ adresovaná některým černošským představitelům justice, vzkaz politikům jiné než bílé barvy, aby se „vrátili tam, odkud přišli“, nebo tvrzení, že exprezident Barack Obama se nenarodil v USA, a tím pádem nemohl být zvolen. Následně se dotázala, proč by tak černošská populace měla volit právě Trumpa.

„Asi nikdy jsem nedostal tak hrozně položenou otázku,“ reagoval okamžitě Trump. Posléze prohlásil, že byl „nejlepším prezidentem pro černošskou populaci od Abrahama Lincolna“, čili od prezidenta z 19. století, který se zasadil o zrušení otroctví černochů v USA.

„Miluji černošskou populaci, udělal jsem pro ni strašně moc, třeba ohledně zaměstnanosti a příležitostí,“ dušoval se dále republikánský exprezident. Později diskuzi stočil ke svému klíčovému tématu – nelegální migraci. Prohlásil, že příchozí migranti „berou černošskou práci“.

To nenechalo část publika klidnou, stejně tak ani moderátorku. „Co přesně je černošská práce?“ reagovala novinářka. Trump reagoval dosti neobratně. „Černošská práce je každý, kdo má práci,“ prohlásil doslova. Následně varoval, že dochází „k invazi 50, 60 až 70 milionů lidí, možná mnohem více“. „Černošská populace je tím zasažena nejvíce,“ pokračoval exprezident.

Indický nebo černošský původ?

V souvislosti s migrací si okamžitě rýpl do současné viceprezidentky a své pravděpodobné soupeřky v podzimních volbách Kamaly Harrisové, že vysoký počet migrantů je její odpovědností.

Mimo to o Harrisové řekl, že viceprezidentka využívá rasovou identitu pro politické účely. „Vždycky byla indického původu a ten prosazovala. Nevěděl jsem, že byla černoška. Až pár let zpátky, když se najednou stala černoškou a teď tak chce být označovaná,“ řekl na diskuzi Trump.

Americký deník The New York Times ovšem reagoval, že šlo o jednu z jeho dalších lží, neboť Harrisová, jejíž matka je z Indie a otec z Jamajky, se vždy označovala za Američanku s indickým, ale i afroamerickým původem.

Trump v diskuzi mimo jiné sliboval, že omilostní své příznivce, kteří byli odsouzeni za svoji účast při útoku na Kapitol 6. ledna 2021. Na reakci moderátorky, že tito lidé nebyli nevinní a navíc byli pravomocně odsouzeni, odpověděl: „Inu, byli odsouzeni velmi tvrdým systémem“.

Na dotaz, zda by v případě vítězství byl jeho kandidát na viceprezidenta J. D. Vance okamžitě připraven se ujmout funkce, neboť je v politice coby senátor pouhé dva roky, Trump odvětil, že „historicky viceprezident co se týče voleb nemá žádný dopad“.

Harrisová vrací úder

Po rozhovoru se ozvala viceprezidentka Harrisová. „Byla to stejná stará show: rozdělování a neúcta. Američané si zaslouží něco lepšího,“ uvedla během setkání se ženským spolkem Sigma Gamma Rho v texaském Houstonu.

Republikánský politický stratég Scott Jennings pro CNN řekl, že Trump si rozhovorem pro černošské novináře „nadělal do postele“. „Jedinou otázkou je, zda se v tom bude stále válet, nebo vstane a vymění povlečení,“ uvedl Jennings, který v minulosti pracoval pro republikánského prezidenta George W. Bushe.

Zastání naopak nepřekvapivě našel u svého sekundanta a republikánského kandidáta na viceprezidenta J. D. Vance. „Prezident Trump přišel přímo na konferenci NABJ a ukázal, že má odvahu odpovídat na těžké dotazy, zatímco Kamala Harrisová se stále schovává před drobnohledem a nepřátelskými médii jako zbabělec,“ napsal Vance na sociální síti X.

Tagy: