Hašek: Na NHL s Rusy v Praze koukat nebudu. Ať má tato akce nejhorší možnou reklamu

Se stejnou zarputilostí, s jakou odolával na olympiádě v Naganu i ruským střelám, se teď Dominik Hašek snažil udělat vše pro to, aby hokejisté ze země Vladimira Putina nepřijeli do Prahy. Libeňská O2 arena v pátek a v sobotu poslouží jako dějiště dvou zápasů NHL mezi San Jose Sharks a Nashville Predators. K nevoli legendárního brankáře by se na ledě měli i přes jasný vzkaz Rusové objevit. „Rád bych, aby všichni na světě věděli, čeho se tady NHL dopouští,“ řekl pro CNN Prima NEWS zklamaný „Dominátor“.

Podle něj se dopouští reklamy na ruský režim a válku, kterou Kreml rozpoutal na konci února na Ukrajině. Jakmile bylo jasné, že NHL po třech letech zamíří do Prahy v rámci Global Series a tohoto výletu za moře se mají zúčastnit i Rusové, začal Hašek bombardovat Twitter a ruku v ruce s tím se vžil i do role diplomata.

Donutil tuzemské ministerstvo zahraničí upozornit vedení NHL na to, že hráče z největšího státu světa tu Česká republika nechce vidět. Tento pokus byl marný, „žraloci“ i „predátoři“ už trénovali v Praze i s ruskými hokejisty.

Živíte ještě aspoň minimální šanci na to, že by ruští hokejisté na led O2 areny v pátek večer a v sobotu nevyjeli?
Popravdě si myslím, že je to nepravděpodobné. Samozřejmě se snažím, aby NHL změnila názor. Ta je za to zodpovědná, respektive především šéf Gary Bettman a jeho zástupce Bill Daly. To jsou lidé, kteří o tom rozhodují, a to podle mě z 99 procent. Nezáleží tolik na klubech, ale na těchto mužích. Teď už se zřejmě změny názoru nedočkáme. Nebudou respektovat postoj našeho ministerstva zahraničních věcí.

Ano, zahraniční resort pár týdnů před akcí poslal oficiální dopis vedení NHL, ve kterém uvedl, že není v zájmu České republiky, aby ruští hokejisté hráli na našem území. Jenže víza do schengenského prostoru jim byla vyřízena jinde. Neměla být snaha včasnější a mířená i na ostatní evropské státy?
Je otázka, jestli se pro neudělení víz mohlo udělat něco dříve. Když se podíváme po Evropě, vidíme, že například ruští tenisté a ruské tenistky po kontinentu cestují. U nás víza nedostávají, opatří si je jinde. My se pak musíme podřizovat evropským pravidlům. Velice složitá věc na řešení. Ale věřím, že tato kauza se zápasy NHL v Praze pomůže k tomu, že se věci do budoucna změní. A že každý stát si bude moct svobodně rozhodovat o tom, koho na své území pustí, a koho ne.

Donesla se k vám nějaká konkrétní reakce od šéfů NHL k iniciativě nedovolit Jevgeniji Švečnikovi ze San Jose Sharks a nashvillskému Jakovu Treninovi hrát v Praze?
Ne, nic konkrétního jsem od nich nedostal, ani jsem nic nečetl. Jen jsem zahlédl nějaké reakce generálních manažerů. Ze zámoří mi i volalo pár lidí, ptali se na různé věci… Ministerstvo zahraničních věcí jasně vzkázalo, že tady ruské hráče nechce. Ale bohužel. Tím, že si týmy vybraly cestu přes Německo respektive Švýcarsko, to už prostřednictvím zákonů nejde nijak zastavit. A je třeba to respektovat. Nicméně to bude vizitka NHL i do budoucna.

Že jsem fašista? To je normální

Byl by váš boj intenzivnější, kdyby měl do Prahy dorazit Washngton Capitals i s Alexandrem Ovečkinem, evidentním stoupencem ruského prezidenta Vladimira Putina?
V mém případě ne. Nechci moji snahu personifikovat. Ano, Alex podporuje ruského prezidenta, má ho vyvěšeného na sociálních sítích, dělal všechno pro to, aby byl Putin znovu zvolený. Ale to v tomto kontextu není důležité. Neviním ruské hokejisty, nechci trest vést pro nim. Viním v tomto směru pouze vedení NHL. Jakmile se ruští hokejisté dostanou u nás na led, je to obrovská reklama pro ruský režim a jeho agresi na Ukrajině. Kdyby přijel Ovečkin, byl bych pro to napsat úplně stejný dopis, jako když tady budou kluci ze San Jose a Nashvillu. Všechny mé názory by byly identické.

Ministerstvo zahraničních věcí jasně vzkázalo, že tady ruské hráče nechce. Ale bohužel. Tím, že si týmy vybraly cestu přes Německo respektive Švýcarsko, to už prostřednictvím zákonů nejde nijak zastavit. A je třeba to respektovat. Nicméně to bude vizitka NHL i do budoucna.

Ovečkin má už devět měsíců od začátku války profilovou fotku s Putinem na Instagramu a teď v září si dal na Twitter ruskou vlajku. Washington s tím evidentně nic nedělá. Jak si to vysvětlujete?
Je to vizitka pro celý klub. Je třeba respektovat, že to respektují. Ať si Ovečkin stojí za Putinem, má svůj názor. Ale postavit se k tomu musí NHL. Dokonce bych řekl, že by na to měla reagovat americká vláda. To není v první řadě věc klubu a jeho funkcionářů. Jednoznačně je to věc politiků.

O nutné sportovní sankce pro Rusko se zasazujete od začátku války, což vám právě v zemi agresora zařídilo spoustu nepřátel. Například legendární Valerij Kamenskij uvedl, že jste během kariéry asi schytal hodně puků do hlavy, což je celkem úsměvné, protože zrovna on sám vám v Naganu tvrdou ranou rozbil helmu. Každopádně co tyhle reakce s vámi dělají? Jen se usmějete? Nebo se zároveň utvrdíte v tom, že má smysl pokračovat, když osobnosti mají potřebu takto podrážděně reagovat?
Pro mě tyto kritické reakce – ať už od Kamenského nebo třeba Alexandra Koževnikova, který mě označil za fašistu – jsou asi očekávatelné a normální. Já jsem přesvědčený, že mám správný názor. A chci, aby ho znalo co nejvíce lidí. Zkrátka nechci, aby mezi námi byli ruští sportovci. Je skvělé, že Ukrajině pomáháme, posíláme jí zbraně. Ale na druhou stranu necháme ruské občany, aby mezi námi dělali zmiňovanou reklamu válce. Přitom to vůbec není potřeba. Tato reklama má miliardové hodnoty, zvyšuje to sebevědomí ruského národa, ruské armády. A stojí to spoustu životů na obou stranách.

Je to pro mě obrovské zklamání

Opakovaně mluvíte, že NHL akce v Praze s ruskými hokejisty ohrožuje naši bezpečnost a bezpečnost našich spojenců. Opravdu dva hráči nijak se nehlásící k činům Vladimira Putina mohou mít takový dopad?
Samozřejmě, ale musíme se na to dívat celkovou optikou. Jeden tank nepomůže Ukrajincům vyhrát válku, zachránit města. Ani 20 by jich na to nestačilo. Nicméně je to součást celého sytému, vzájemná pomoc se na sebe nabaluje. A když by Ukrajina nezvítězila, víme, kde budou Rusové za rok nebo za dva. Je to tak, že dva ruští hokejisté na ledě v Praze nevyhrají válku. Ale jde o to, jaký se dává příklad Evropské unii a NATO. Když ostatní půjdou v našich šlépějích – v naší snaze – může to pomoct.

Je to tak, že z principu utkání v Praze vůbec nenavštívíte a nebudete se na něj ani koukat v televizi?
Už od května tvrdím, že pokud ruští hokejisté v Praze nastoupí, udělám všechno pro to, aby byl ten dvojzápas v uvozovkách co nejhorší. Chci co nejvíce rozšířit, o co jde naší zemi. V žádném případě se nebudu koukat a podporovat tuto reklamu. Rád bych, aby všichni na světě věděli, čeho se tady dopouští NHL, jak se zachoval Gary Bettman a Bill Daly. Nesou za to plnou zodpovědnost.

Takže už na konci minulé sezony jste NHL ignoroval?
Nikdy jsem nebyl po kariéře takový fanoušek, který by vstával každé ráno na zápasy. Ještě na konci minulého ročníku jsem byl na prosbu Slavomíra Lenera (bývalý šéftrenér svazu, pozn. red.) dělat experta na jeden zápas. Ale to už teď nepřichází v úvahu. NHL měla dost času. Chápu, že někdy trvá utvořit si názor. Nelze to udělat ze dne na den. Navíc je od nich válka daleko, bomby nedopadávají na jejich děti, takže na to mohou mít jiný pohled. Je to ale pro mě obrovské zklamání.

Tagy:
Vladimir Putin Ukrajina Alexandr Ovečkin sport Rusko San Jose Sharks Ministerstvo zahraničních věcí České republiky válka hokej NHL Gary Bettmen