Havlíček: Úplatky, konspirace, orgie i mrtví. Kauza STAN je jako kolumbijská telenovela

K věci (622)

V kauze Starostů, v níž figuruje bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček, nechybí vůbec nic – zahrnuje úplatky, konspirace, orgie i mrtvé. Uvedl to bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Odkazoval tím mimo jiné na obviněného podnikatele Petra Adama, jehož tělo nalezli policisté v domě v pražských Stodůlkách. Informace, jež postupně vyplouvají na povrch, označil za „kolumbijskou telenovelu“.

„Kauza Starostů je další kaňka pro Českou republiku. Není to jen v uvozovkách běžná korupční kauza,“ pustil se do vládní koalice bývalý ministr Havlíček. Hnutí STAN označil za mafiánskou strukturu. „Jsou do ní zapojeny mafiánské špičky STANu, vidíme přesah do TOP 09, týká se to i ministrů,“ zdůraznil Havlíček v reakci na kauzu, která v posledních dnech rezonuje veřejným prostorem.

Gazdík spoluúčast popírá

Policie nyní vyšetřuje nekalé hospodaření v pražském dopravním podniku. Organizovaná skupina 13 obviněných v něm měla systematicky obsadit klíčové pozice tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení.

Kvůli kontaktům s podnikatelem Michalem Redlem, který patří ke skupině obviněných, již rezignoval ministr školství Petr Gazdík (STAN), který však v  případu nepatří mezi podezřelé. Sám později prohlásil, že setkání s Redlem lituje, odstoupením ale nepřiznává jakoukoli spoluúčast.

„Tam nechybí nic – máme úplatky, konspirace, orgie, šifrované telefony ministra školství i mlčení a nicnedělání šéfa STANu,“ pokračoval Havlíček. Opozice v čele s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem nešetří na jejich účet kritikou.

„Přijde mi to jako kolumbijská telenovela. Co den, to další skutečnosti. Bohužel nechybí ani mrtví,“ doplnil Havlíček. Adam Petr, podnikatel, jednatel a muž, který se podle obvinění snažil prostřednictvím úplatků zmanipulovat veřejné zakázky, totiž v pondělí večer zemřel.

Podle Havlíčka není možné, aby Vít Rakušan (STAN) zůstal ministrem vnitra. Resort má totiž pod sebou policii. Podle Rakušana ale vyšetřování svědčí o tom, že ničemu nebrání. „Rozumím, že se Fiala snaží udržet vládu, ale kauzy nejsou pochopitelné, jde o pověst nejen vlády, ale České republiky,“ dodal Havlíček.

Tagy: