Havlíček: Vláda si bere Ukrajinu jako výmluvu. Žene firmy a domácnosti do záhuby

Karel Havlíček

PARTIE Terezie Tománkové 24.4.2022

Současná vláda podle místopředsedy Sněmovny Karla Havlíčka (ANO) využívá válku na Ukrajině jen jako výmluvu pro to, aby nepomáhala českým občanům. Pokud by u moci byla vláda ANO, tak by zavedla plošná opatření, která by pomohla všem, řekl Havlíček v nedělní Partii Terezie Tománkové. Podle šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové by ale taková cesta vedla k bankrotu Česka.

„Máme tu dvě velké krize. První je ta ukrajinská a v té jsme podpořili kroky vlády. Pak je tu krize ekonomická. A my se nemůžeme koukat na to, že 30 procent lidí míří do chudoby. Vláda si bere Ukrajinu jako výmluvu a my pak totálně propadáme,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS Havlíček.

Současná vláda Petra Fialy by podle něj měla okamžitě udělat plošná opatření, která pomohou jak domácnostem, tak firmám. Jako to nejzásadnější v nedělní Partii zmínil krátkodobé zrušení nebo snížení DPH, ať už na pohonné hmoty, potraviny, nebo energie.

„Snížení DPH je protiinflační, ignorujeme 24 států, které to udělaly. Měli jsme 14. nejvyšší inflaci, teď jsme třetí. Ceny tu rostou o 50 procent rychleji než v EU,“ prohlásil v reakci na srovnání s okolními státy.

Podle Markéty Pekarové Adamové ale nemůže současná vláda taková opatření dělat, jelikož právě ta předchozí Česko extrémně zadlužila, a pokud by se šlo dál touto cestou, země by mířila k bankrotu.

Pekarová: Peníze nerostou na stromech

„Nelakujme si nic narůžovo, nemáme peníze na stromech. Bereme je jen od občanů, kteří to budou platit v budoucnu. Byla to vaše vláda, která Českou republiku třeba v loňském roce zadlužovala nejrychleji z celé Evropy. Místo toho, abyste se káli, tak si dovolíte dávat knížecí rady,“ pustila se do Havlíčka šéfka Sněmovny a reagovala i na jeho návrh.

„Chcete říct, že se obejdeme bez DPH? Já si to nemyslím. Pokud si to myslíte vy, je to na vrácení diplomu. Je to jen odložení problému, který odsunete v čase a pak se vám vrátí. Máme jednu z nejnižších nezaměstnaností, nestrašte. Zaměřme se na nízkopříjmové domácnosti,“ dodala Pekarová.

Současná vláda konstantně opakuje, že není možné, aby pomáhala všem plošně. Je podle ní třeba zaměřit se na ty nejohroženější, což podle ní Fialův kabinet činí.

Tagy: