Historik: Trump musí zvolit jinou taktiku než u Clintonové, Biden není silný rétor

Trump vs. Biden

Již během středečních brzkých ranních hodin dojde k první televizní debatě amerického republikánského prezidenta Donalda Trumpa a jeho soupeře z řad demokratů Joea Bidena. Tito dva politici se společně utkají o Bílý dům. Co lze očekávat od nadcházející debaty? Jakou taktiku by měl použít Trump? A jaké jsou slabé stránky Bidena? Hostem pořadu 360° Pavlíny Wolfové byl historik z Ústavu světových dějin FF UK Jan Koura.

Americký prezident Donald Trump již nemůže v nadcházejících debatách proti svému protivníkovi Joeu Bidenovi používat stejnou taktiku jako proti Hillary Clintonové před čtyřmi lety. Tehdy se vymezoval vůči politikům a tvrdil, že přichází mimo zavedený politický establishment. Vzhledem k tomu, že ve volbách uspěl a v posledních letech USA vedl, již toto tvrdit nemůže.

Myslí si to historik Jan Koura. „Měl jiný styl, byl mnohem lidovější a snažil se argumentovat tím, že stojí mimo politiku, tedy mimo establishment,“ řekl v pořadu 360° Pavlíny Wolfové s tím, že nyní Trump musí voliče spíše přesvědčit, že ekonomika si za jeho vedení vede dobře a především že zvládá pandemii koronaviru.

Achillovou patou jeho oponenta Bidena pak podle Koury je především fakt, že není příliš silným rétorem, což se ukázalo již během primárek mezi demokraty. Zde totiž bylo podle Koury patrné, že se nynější kandidát demokratů občas přeřekl, čehož jeho oponenti využívali. Demokraté se nyní bojí, že podobný obrázek bude k vidění i nyní, kdy Biden půjde proti Trumpovi.

Debatu může ovlivnit i vysoký věk Trumpa s Bidenem

Samotná debata mezi oběma kandidáty se pak nejspíš ponese v podobném stylu jako před čtyřmi lety mezi Trumpem a Clintonovou. „Bude to plné agresivity a osobních útoků, budou si hodně skákat do řeči,“ řekl historik směrem k nadcházející debatě.

Koura v pořadu 360° Pavlíny Wolfové také prohlásil, že favoritem debaty je podle něj nynější prezident, protože má lepší rétorické schopnosti než Biden. Zároveň je však třeba zohlednit i věk obou kandidátů. Trump je nyní ve svých 74 letech nejstarším zvoleným prezidentem, Biden je dokonce o tři roky starší. V průběhu debaty tak může na Trumpa či Bidena dolehnout únava. „Oba jsou starší, bude tedy záležet, jak dokážou udržet svoji koncentraci na otázky,“ doplnil Koura.

Historicky první televizní debata mezi prezidentskými kandidáty se odehrála již v roce 1960 mezi demokratem Johnem F. Kennedym a republikánem Richardem Nixonem. Vstoupila do dějin, protože podle mnohých odborníků vyhrála Kennedymu volby. Na obrazovce totiž působil energicky a sebevědomě, navíc se nebál použít make-up, aby v televizi lépe vypadal a nepotil se. Oproti tomu Nixon jej odmítl a v debatě působil až nezdravě. Televize tak byla klíčovým faktorem v Kennedyho cestě za vítězstvím.

Tagy: