Hlavní město Vánoc: Brno nabízí hned čtyři náměstí plná sváteční atmosféry

Tradice stromu republiky v Brně slaví téměř sto let.

Téměř stoletá tradice Vánočního stromu republiky, limitovaná kolekce skleněnek nebo drak v huňatém svetru – zkrátka Brno, které se mimochodem stalo evropským městem Vánoc, žije svátky adventními trhy. Pojďme se po centru moravské metropole společně projít, nasát atmosféru nejkouzelnějších svátků v roce a ohlédnout se, jak lidé Vánoce prožívali v předminulém století.

Čtyři brněnská centrální náměstí zaplnily více než dvě stovky adventních stánků. Nechybí 33 metrů vysoké vyhlídkové kolo, přibyl jeden vánoční strom a ledové kluziště. „Brněnské Vánoce jsou nejen o nakupování dárků a pití vánočních drinků, ale taky o sportovních aktivitách a o poznávání města,“ zmiňuje Jana Janulíková, ředitelka TIC Brno.

Nicméně návštěvníci mají v tom, co si tady chtějí užít, jasno. „Dali jsme si punč, polévku, teď i turecký med,“ říká jeden z nich a druhý před kamerou pořadu Prima Česko říká: „Určitě si nejvíc užiju svařák.“

Brněnský drak a druhý největší betlém v Evropě

Město si pro návštěvníky připravilo i několik novinek, které odkazují jak na tradice, tak na historii. A zdá se, že vyhlášený brněnský drak, kterého není radno plést si s krokodýlem, letošní nástup zimy nepodcenil, alespoň co do outfitu. Má totiž svetr. „Jsme si řekli, že tady umístíme něco, že kdokoliv přijede, nebude to moci minout. A myslím si, že i spousta Brňanů si osvěžila vztah k brněnskému drakovi, což je jeden z kultů a fenoménů města. Každý správný drak plive nějaký oheň, takže náš drak konečně plive oheň,“ raduje se Jana Janulíková.

Dominantou adventních trhů na Dominikánském náměstí je druhý největší betlém v Evropě. Autorem je Jiří Halouzka a jeho součástí je 115 ručně vyřezávaných dřevěných figur.

Vánoční atmosféra se line celým centrem Brna

Moravák, Zelňák, Dominikánské náměstí a v centru zbývá ještě to největší – náměstí Svobody. Tamní orloj během adventu láká na limitovanou edici skleněných kuliček. Běžně totiž ze stroje vypadne v 11 hodin dopoledne pouze jedna kulička. Teď jsou ale Vánoce a radosti tedy je mnohem víc. „Každý adventní víkend kuličky padají od 11. hodiny dopolední až do 11. hodiny večerní, každou hodinu. Máme k tomu připravenou speciální vánoční kolekci čirých kuliček s foukaným fosforem, které krásně svítí,“ popisuje ředitelka TIC Brno.

ČTĚTE TAKÉ: Vítejte v prskavkárně v Neštěmicích. Druhou podobnou v Evropě nenajdete

Hned vedle orloje stojí tzv. Vánoční strom republiky, který je neodmyslitelně spjatý s Rudolfem Těsnohlídkem a Bílovicemi nad Svitavou, odkud jedle pochází. Tady na náměstí Svobody byl poprvé slavnostně rozsvícen před 99 lety, a sice 13. prosince roku 1924. „Počátkem 1. světové války si Rudolf Těsnohlídek, spisovatel a žurnalista Lidových novin, v dánských novinách povšiml zprávy o tom, že na náměstí v Kodani je postaven vánoční strom, pod kterým se koná charitativní sbírka pod heslem „Všichni všem“. To ho inspirovalo, takže když po válce v roce 1919 se svými přáteli nalezl ono opuštěné dítko v bílovických lesích, tak si na to vzpomněl a začal usilovat o to, aby se taková tradice začala odvíjet i u nás,“ vypráví Hana Kraflová, kurátorka oddělení dějin literatury MZM Brno.

Kdo se bude chtít schovat před zimou, může třeba do Paláce šlechtičen, který je coby kamenem dohodil od vánočních trhů na náměstí Svobody. Ve zdejší expozici se v rámci vánočně laděné prohlídky dozvíte mnohé nejen z historie Vánoc 19. století. Podstata a zvyky svátků byly totiž dříve o dost jiné, než jak je známe dnes. „Z hlediska duchovního a náboženského byl nejdůležitější 25. prosinec, svátek narození Ježíše Krista. Rodiny se vždy scházely na společnou večeři, byl to okamžik, který měl představit, jaký bude následující rok. Hojnost jídla na stole měla představovat hojnost jídla po celý další rok, dělaly se různé úkony, které zajišťovaly prosperitu hospodářství, které předpovídaly mladým partnery, které předpovídaly zdraví,“ vykládá Jana Poláková, kurátorka expozice Lidová kultura na Moravě v zrcadle času.

V Dětském muzeu zároveň pořádají programy, kterými dětem hravou formou přiblíží adventní tradice a zvyky.

Brněnské adventní trhy si můžete vychutnat do 23. prosince. Tak šťastné a veselé.

Tagy: