Brokolice nebo mrakodrap na vánočním stromku? Největší sbírku ozdob najdete v Jablonci

Vánoce jsou tady a s nimi i vánoční ozdoby. Každý z nás má ty svoje oblíbené – koule, zvonky, ptáčky, ale i nejrůznější figurky. Ve světě si ale na stromek věší například skleněnou brokolici, klauny nebo mrakodrapy. Přesvědčit se o tom můžete v jabloneckém Muzeu skla a bižuterie, kde mají největší sbírku vánoční ozdob na světě.

Blýskavá krása, ze které přechází zrak. V jabloneckém muzeu tomu říkají Svět zážitků a jde o novou, teprve nedávno zpřístupněnou stálou expozici vánočních ozdob. Tolik jich na jednom místě nikde jinde neuvidíte. Ve vitrínách jsou jich tři tisíce, a jak říká kurátor výstavy Petr Nový v pořadu Prima Česko, je to přitom jen zlomek toho, co ještě skrývají zdejší depozitáře.

„Když v roce 2008 tehdejší Jablonex skončil s výrobou a prodejem vánočních ozdob – a to byla tehdy velmi významná firma v oboru, tak celá vzorkovna bezúplatným převodem skončila u nás v muzeu. My jsem ji začali zpracovávat, v roce 2010 byla první výstava a začal se rodit nápad, že bychom měli mít stálou expozici věnovanou jenom jim, protože taková sbírka jinde na světě není,“ popsal.

Ozdoby vás zavedou i přes oceán

Expozici v muzeu skla a bižuterie pojali opravdu originálně, jako cestu vánoční ozdoby parníkem přes Atlantik do Ameriky, která vždy byla nejvýznamnějším zákazníkem českých sklářů. Jedna vitrína je proto pojatá jako parník, další připomíná rozbouřené vlny, z velitelského můstku to pozoruje kapitán a nechybí tu ani mrakodrapy či celá silueta newyorského Manhattanu.

„Amerika si zadávala svoje tvary i dekory, tady právě můžete vidět kombinaci úplně běžných Santových hlaviček nebo běžných koulí, ale ten dekor už je uzpůsobený pro amerického zákazníka. Traduje se, že Jacqueline Kennedyová v 60. letech vyzdobila vánoční strom před Bílým domem v jedné barvě, a od té doby vždy určoval Bílý dům barevný trend, který v Americe bude populární. To byl ten základ velkého byznysu, protože oni potom vyhodili stromeček i s těmi koulemi a na další rok koupili novou kolekci, a to se právě podle všeho výrazně změnilo pro roce 2001, kdy se zase na druhou stranu začaly mnohem více objevovat vlastenecké motivy,“ přiblížil Nový.

Konzervativní i výstřední

A tak tu můžete vidět třeba mrakodrapy, které mají připomínat slavná Newyorská dvojčata. Tyhle ozdoby dostávali jako poděkování hasiči a policisté, kteří zasahovali při teroristickém útoku na světové obchodní centrum 11. září před jednadvaceti lety. Jednoduše, asi neexistuje nic, co by nešlo v podobě ozdoby na stromek pověsit. Začátky byly ale mnohem konzervativnější.

„Původní tvary byly přejaté z Německa a na ně se u nás vytvářely nové dekory, které byly veselejší, zábavnější, populárnější. Měly vyjadřovat povahu československého lidu. My máme v jedné vitríně shromážděné ty nejstarší ozdoby a nejsou to jen ty klasické foukané ze 30. let. Máme fantastickou kolekci firmy Václav Berger z bílé Třemešné, ale máme tu i vánoční ozdoby, které jsou z papírmaše, polepené balotinou, barvenými kuličkami, z foukaných velký dutých perlí, které byly foukané voskem, nebo tu specifickou jabloneckou, jak se jí někdy říká a to je perličková vánoční ozdoba. Ta se na trhu objevuje okolo roku 1908 a je to taková českoněmecká inovace odsud z regionu,“ vyjmenoval nejrůznější druhy ozdob kurátor výstavy.

Dnes už se perličkové ozdoby vyrábějí pouze v jediné manufaktuře na světě, v krkonošské Poniklé, ostatně nedávno jsme vás tam s kamerou vzali. Tahle výroba se dokonce dostala na prestižní seznam nehmotného světového dědictví UNESCO. V téhle expozici jabloneckého muzea je toho ale mnohem víc, než se vejde do jedné reportáže. Přesvědčit se o tom na vlastní oči můžete kdykoliv, nejen o Vánocích.

Tagy:
sklo Amerika mrakodrap muzeum Vánoce Bílý dům vánoční ozdoby bižuterie koule Světové dědictví UNESCO Jacqueline Kennedyová Onassisová Václav Alois Berger