Vědci objevili vosu jako z hororu. Do své oběti naklade vajíčka, larvy ji sežerou zevnitř

Vědci objevili v peruánském pralese nový rod vosy, který do svých obětí naklade vajíčko. Larva, jež se z něj vylíhne, svého hostitele následně sežere zevnitř. V jeho mrtvém těle se poté zakuklí, než dosáhne dospělosti. Lidé však zřejmě mohou zůstat v klidu, hrůzný osud může v pralese potkat podle vědců zpravidla housenky, brouky či pavouky. Některé dospělé vosy ze své kořisti kromě kladení vajíček také vysávají hemolymfu, představující pro mnohé bezobratlé živočichy obdobu krve.

Nový pozoruhodný parazitický rod vosy, pojmenovaný Capitojoppa amazonica, objevili v amazonském pralese vědci z univerzity ve finském Turku ve spolupráci s kolegy z Utahu. Jméno odkazuje na její nápadně velkou hlavu a na silný zobák jihoamerického ptáka capito, vysvětlil portál Science Daily.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Velké hnízdo sršní asijských našli v koruně stromu na Plzeňsku. Hasiči je otrávili

Děsivá vosa může dorůstat do délky téměř dvou centimetrů. „Když se usadí na hostitele, začne o něj zběsile otírat svá tykadla. Vyhodnotí-li ho jako přijatelného, samička ho probodne svým kladélkem a naklade do něj jedno vejce,“ popsal vědeckému portálu jeden z vedoucích pracovníků výzkumu Brandon Claridge.

Některé druhy, které spadají do nově objeveného rodu, navíc ze svých obětí vysávají hemolymfu neboli krvomízu. „Hostitele mohou probodnout svým kladélkem a vysávat i bez nakladení vajíčka. Pomáhá jim to totiž získat živiny pro vývoj vejce,“ doplnil Claridge.

Biologové ve svém dlouhodobém výzkumu v pralese rozmístili Malaiseho pasti – síťované stany, které zachytávají prolétávající hmyz. Tým odborníků v nich již objevil 109 nových druhů. „Oblast Allpahuayo-Mishana oplývá bezprecedentním množstvím druhů. Diverzita mnoha organismů je zde nejvyšší na celém světě. Oblast se ale bohužel kvůli lidským aktivitám rychle proměňuje,“ vysvětlil Ilari Sääksjärvi, který se na výzkumu podílí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Obávaná sršeň asijská již útočí v Česku. Za hodinu umí zlikvidovat celé včelstvo, říká expertka

Tagy: