Svíčková za 58 korun v centru Brna či hotovky u bramborářů. Kam vyrazit za levným obědem?

Kde se dá ještě najíst pod stovku?

Obědy pod stovku, pokračování

I v době výrazného zdražování existují místa, kde se dá sehnat kvalitní oběd pod 100 korun. CNN Prima NEWS využila tipy od čtenářů a diváků a pokračovala v putování po místech, kam se vyplatí vyrazit za hotovým jídlem.

Redakce CNN Prima NEWS tento týden představila tipy, kde se dá levně najíst. Například ve Dvoře Králové nad Labem seženete holandský řízek za 49 korun nebo roštěnku za 80. Nyní v návštěvách laciných jídelen a restauracích pokračujeme.

Míříme do Vysokého Mýta, kde si hned u náměstí vychutnáte hlavní jídlo pod stovku. V provozovně Dostál jídlo je na výběr z několika jídel a všechny hotovky jsou za jednotnou cenu –⁠ 85 korun. Podle majitele je v takovémto stravování stále díra na trhu.

„Je to možné v tom, že plánujeme výrobu, plánujeme velké kontrakty nákupů. Ať jsou to nákupy mouky, rýže, nebo masa na takzvaných burzách. Velkoobchodům vyskočí nějaká dobrá cena k té surovině, oni nám ji nabídnou a my v paletových odběrech hned skoupíme,“ vysvětlil majitel firmy Jan Dostál.

A jídlo je nejen levné, ale lidem vyhovuje i po chuťové stránce: „Měla jsem kuřecí plátek se šťouchaným bramborem a hodnotila bych to jako takový dobrý standard, za tu cenu přijatelný a v pohodě,“ uvedla jedna z dotazovaných zákaznic. „Já jsem si dal dršťkovou polévku a byl jsem velice překvapený, jaká byla výborná. Jsem nadmíru spokojen,“ zhodnotil další.

ČTĚTE TAKÉ: Snížení DPH se v lednu projeví na cenách potravin. Podle Fialy to slíbily obchodní řetězce

V Havlíčkově Brodě lidé zase vědí, že se levně najedí v jídelně „bramborářů“, tedy jídelně Výzkumného ústavu bramborářského. Celou porci tu seženete za stovku. Majitel jídelny pan Vladimír Vorlíček se rovněž podělil o způsob, jak takové ceny jídel udržet: „Jak se říkalo už na vojně: Když se voják snaží, tak voják má. Takže musíte si sednout, obvolat všechny dodavatele, zjistit ceny a podle toho sestavit jídelníček a navařit.“

Za cenu pod 100 korun se můžete najíst i v centru Brna, pokud tedy uvítáte vegetariánskou a bezlepkovou kuchyni. Například svíčková s klasem tady stojí 58 korun, guláš s hlívou ústřičnou 64 korun.

Hledáte-li dostupný oběd v Plzni, nabízí se možnost školní jídelny v Baarově ulici. Za 100 korun mají lidé nárok na polévku i hlavní chod. A strávníci si každý den mohou vybrat ze tří jídel. Zde ale do budoucna už drobné zdražení zvažují. Dlouhodobě prý takové ceny nebudou udržitelné.

A časy se mění i ve sněmovně. Doba, kdy se poslanci a zaměstnanci dolní komory parlamentu a také poslanci mohli najíst doslova za hubičku, je už dávno pryč. Za necelou stovku je v dnešní nabídce jen čočka nakyselo s uzeným. Ceny ostatních jídel se v průměru pohybují okolo 140 korun.

Pokud víte i vy, kde se dá dobře najíst pod sto korun, tipy nám můžete posílat na e-mail zpravy@iprima.cz.

Další tipy na dostupné restaurace najdete v této reportáži:

Tagy: