Houbařům v Česku začaly žně. Mykologové ale krotí euforii a dali jim několik cenných rad

Houbařům začaly žně. Stačilo pár teplejších dnů a lesy se plní vášnivci, kteří své oči noří do všech možných i nemožných koutů. I když ta pravá sezóna plných košíků ještě nezačala, už teď se někteří chlubí i křemenáči.

Na sociálních sítích a houbařských portálech už to vypuklo. Lidé hlásí první hřibovité úlovky – třeba ve Velké Bíteši nebo Vizovicích. „Les je vlhký a teplé dny před námi. Plné koše všem,“ píší houbaři na Facebooku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lahodná houba je i rafinovaný zabiják. Vypouští nervový plyn, kterým paralyzuje kořist

Mykologové ovšem nadšence klidní. Na zahájení hlavní sezóny si houbaři budou muset počkat. „Začínají se objevovat první hřibovité houby, ale jen místy. Pokud někdo sbírá jen je, bude si muset počkat na vlnu hřibu dubového, který začíná růst až koncem června,“ řekl mykolog Jan Borovička.

Mykologové doporučují prozatím hledat na teplých slunných místech.

Tagy: