Je nedílnou součástí mnoha pokrmů a lze ji běžně najít i v regálech supermarketů. Proto možná překvapí fakt, že hlíva ústřičná používá paralyzující nervový plyn, jak zjistili vědci. Není ale třeba houbu vyřadit z jídelníčků, protože ochromení a následnou smrt způsobuje jen drobným živočichům.
Už dlouho kuchaři a strávníci ví, že hlíva ústřičná je lahodná. Od 80. let 20. století také bylo známo, že tato houba loví malá háďátka jako například škrkavky. Výzkumníci z tchajwanského ústavu Academia Sinica nyní konečně zjistili, jakým způsobem to dělají.
Oblíbená surovina – jak se ukázalo – má stinnou stránku. Produkuje nervový plyn, díky kterému paralyzuje a následně zabíjí parazity, pak vysává jejich vnitřnosti, informuje o zjištění vědců web NewScientist.
Houba odborně zvaná pleurotus ostreatus obsahuje drobné struktury ve tvaru lízátka, která se rozlomí, když na ně háďátka přitisknou hlavu. Jakmile tyto struktury prasknou, uvolní se pro nervový systém těchto drobných živočichů vysoce toxická chemikálie.
Výzkumný tým to určili tak, že nejprve zkoumal tisíce náhodných genetických mutací v houbě. A všiml si, že mutanti, kterým zmíněná lízátka chybějí, už nejsou pro parazity toxická.
Když analyzovali obsah lízátek v nemutovaných houbách, zjistili, že jsou naplněna těkavou chemikálií zvanou 3-oktanon. Když vystavili čtyři různé druhy červíků této látce, vedlo to k rychlé paralýze a smrti.
Hlístice jsou nejhojnějšími živočichy v půdě, což z nich dělá přirozenou potravu pro houby. Ty používají různé kreativní metody k ulovení háďátek včetně lepkavých pastí.