Hradní kancelář se dlouhodobě chová podivně, ale teď už je to za hranou, říká Kupka

Vyjádření Kupky k situaci kolem prezidenta

Místopředseda ODS Martin Kupka se pustil do blízkých spolupracovníků prezidenta Miloše Zemana. „Trochu jsme si zvykli na to, že se hradní kancelář chová podivně, ale tohle je daleko za hranou toho, co si můžou dovolit,“ řekl Kupka během vysílání CNN Prima NEWS. Hradní kancléř Vratislav Mynář i Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček čelí ostré kritice za to, že dlouhodobě zamlčovali prezidentův zdravotní stav.

Kupka považuje kroky Kanceláře prezidenta republiky z posledních dnů za velmi vážný útok na prezidentský úřad. „Trochu jsme si zvykli na to, že se hradní kancelář chová podivně, ale tohle je za hranou toho, co si můžou dovolit,“ kritizoval tvrdě místopředseda ODS.

S podrobnějšími informacemi o zdravotním stavu hlavy státu totiž přišel až v pondělí šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Ten na tiskové konferenci citoval úryvky z dopisu, který podepsal ředitel ÚVN Miroslav Zavoral. Jde o odpověď na dotazy ohledně Zemanova stavu, na které Vystrčil nedostal odpověď z Pražského hradu. Stejné následně zaslal i do ÚVN.

Podle nemocnice je návrat prezidenta k pracovním povinnostem minimálně v nejbližších týdnech nepravděpodobný. „Dle názorů ÚVN je vzhledem k charakteru onemocnění dlouhodobá prognóza zdravotního stavu prezidenta hodnocena jako krajně nejistá – a tím i možnost návratu k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech hodnocena jako málo pravděpodobná,“ citoval Vystrčil.

Kupka, podobně jako mnoho dalších zákonodárců, považuje celou věc za velmi vážnou. „Nejde o počítačovou hru. Přeci není normální, že se tu odehrávají takové hry a lži,“ nechápal. Vratislav Mynář krátce před vystoupením předsedy Senátu svolal vlastní tiskovou konferenci, na které Vystrčila kritizoval za pokrytectví. Právě hradní kancléř je ale nyní sám terčem kritiky politiků i expertů.

Sám totiž informace od lékařů obdržel už 13. října. Přesto za prezidentem o den později přivedl předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO). Během setkání došlo k podpisu rozhodnutí o svolání jednání dolní komory Parlamentu. Krátce poté se začalo spekulovat o tom, že podpis nepatří prezidentovi. Případ prošetřuje i policie. Kupka Vondráčkovu návštěvu v ÚVN zhodnotil jako „scénu ze špatného filmu“.

Tagy: