Hrozí, že zkrachují i další dodavatelé energií. Regulační úřad vysokým cenám nezabrání

Pro bilanci ročních nákladů je důležité kolik teplo stojí, ale i jak s ním hospodaříte

Ceny energií

Ceny elektřiny a plynu by mohly být kvůli pádu společnosti Bohemia Energy pro tisíce domácností neúnosné. Navíc hrozí další krachy alternativních dodavatelů. Energetický regulační úřad jim prý nedokáže zabránit. Má příliš slabé pravomoce.

Máte plyn či elektřinu? A mohli bychom je vidět? Tak asi v podobném duchu se Energetický regulační úřad zkusil dotázat všech 470 dodavatelů na trhu. Zajímá ho, zda mají firmy dostatek těchto komodit pro své zákazníky, a neskončí tak úplně stejně jako Bohemia Energy a její skupina. „Celkově si myslím, že počet dodavatelů, kteří ukončí svou činnost, přesáhne deset,“ míní výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor.

„Krach takových společností jako Bohemia Energy je jednoznačně selhání ministerstva průmyslu a obchodu a Energetického regulačního úřadu,“ má jasno šéf ODS Petr Fiala.

Pravomoce regulátora

Háček je ale v tom, že i když regulátor zjistí, že firma energie nakoupené nemá, nemůže udělat vlastně vůbec nic. „Jestliže regulátor nemá kompetence dané zákonodárci, zákony, nemůže zasahovat do trhu jako takového,“ vysvětlil mluvčí Energetického regulačního úřadu Michal Kebort.

Jinak řečeno – všechno padá na vrub ministerstva průmyslu a obchodu, které energetickým firmám nechávalo dlouho ring volný. Což fungovalo do té doby, dokud energie skokově nezdražily. „Stát nemá šanci do toho zásadním způsobem vstupovat. Trh je hodně liberální. Musíme zajistit, a to jsme zajistili, dodávky elektřiny a plynu,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Lidi od plynu a elektřiny skutečně nikdo neodstřihne, ale zaplatí za ně hodně. „Do konce topné sezony to může být až 60 tisíc korun,“ upozornil mluvčí Innogy Pavel Grochál.

Snížení daně

„Dodavatelé poslední instance dneska reálně nabízejí ceny těm, kteří k nim museli přejít, s 30procentní marží. Vůbec nechápu, jak je tohle možné,“ sdělil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). „Jestliže bude stanovena cena, Energetický regulační úřad zkontroluje, zda odpovídá skutečně nákladům,“ uvedl Kebort.

Ani tak ale cena malá nebude a tisíce lidí budou mít problém účty zaplatit. Stát uvažuje o snížení daně na energie a ve hře jsou i energetické šeky. „To, co se děje s cenami energií, je skutečně vážné a já musím všem říct, že nás nečeká lehká zima a příští rok,“ varoval Fiala.

Tagy: