Hvězda olympiády v slzách. Po dvou nezdarech zvažuje, že v Pekingu už nenastoupí

Vede Světový pohár, platí za největší hvězdu alpského lyžování posledních let, z olympiády už přivezla tři medaile, z toho dvě zlaté. Další měla ukořistit teď na hrách v Pekingu. Ale nejsilnější disciplíny Američance Mikaele Shiffrinové absolutně nevyšly. Obří slalom ani klasický slalom vůbec nedokončila a ocitla se ve velmi pochmurné náladě. Má chuť akci pod pěti kruhy vzdát a myslí na to, jak ráda by si popovídala se zesnulým otcem.

Už ve čtvrté bráně 1. kola středečního slalomu její cesta skončila. Olympiáda v Pekingu je zatím pro 26letou Američanku noční můrou a při rozhovoru s novináři jen stěží zadržovala slzy. Na přímý dotaz, jestli bude dál na této olympiádě závodit, odvětila: „No, myslím, spíš ne. Pokusím se znovu zresetovat, možná se tentokrát podaří lépe. Ale taky nevím, jak to udělat lépe, protože jsem nikdy nebyla v téhle pozici a nevím, jak se s tím vypořádat.“

Pokud vypadávám v páté brance, tak jaký to má smysl?

V pátek je na programu super-G, v úterý sjezd a 17. února kombinace. Především v poslední disciplíně by za normálních okolností Shiffrinová patřila stejně jako ve slalomu a obřím slalomu k největším favoritkám. Teď ale vůbec není jasné, jestli se na svazích v olympijském areálu Jen-čching ještě objeví.

„Kopec pro rychlostní disciplíny vypadá neuvěřitelně a myslím, že by bylo potěšením na něm lyžovat. Ale mám nějaké týmové kolegyně, které jsou opravdu rychlé. Máme sportovkyně, které by mohly zaplnit mé místo. Takže pokud vypadávám v páté brance, tak jaký to má smysl?“ ptala se řečnicky.

Pro olympijskou vítězku ve slalomu ze Soči 2014 a v obřím slalomu z Pchjongčchangu 2018 byly i tentokrát technické disciplíny prioritou. „Mám pocit, že to byla spousta práce na nic. Snaží se mi říkat, že se to stane, ať na sebe nejsem moc tvrdá. Ale je to spousta práce na pět branek v obřím slalomu a pět branek ve slalomu,“ posteskla si. Pro zajímavost, v obou závodech startovala s číslem 7. Sedmička ale v jejím případě rozhodně nebyla šťastná.

To její největší soupeřka si zklamání z „obřáku“ vynahradila. Slovenka Petra Vlhová dvoukolový slalom vyhrála. Úvodní jízda loňské vítězky velkého glóbu nebyla dokonalá, ale ve druhé stáhla fenomenálním způsobem manko a získala svou první olympijskou medaili. A první slovenskou s alpském lyžování.

Ráda by zavolala zesnulému otci

Emoce Shiffrinovou ovládly, když se novináři zmínili o tragických okamžicích jejího života. Předloni jí po nešťastném pádu ze střechy zemřel otec a ona si vybrala dlouhou lyžařskou pauzu, aby se s jeho náhlým úmrtím vyrovnala. „Dává mi to nějakou perspektivu, ale právě teď bych mu ráda zavolala. Pravděpodobně by mi řekl, abych se přes to prostě přenesla. Ale není tady, aby mi to řekl, takže k tomu všemu jsem ještě naštvaná na něj,“ svěřila se Shiffrinová.

Uznala ale, že s osobní tragédií se sportovní nezdary srovnat nedají. „I když je to právě teď hodně těžké, nedá se to srovnat s těmi nejhoršími věcmi, které se mi staly. Pokud by to nejhorší bylo tohle, že jsem nedokončila olympiádu, tak to bolí, ale za čtyřiadvacet hodin to možná nikoho nebude zajímat. Možná to bude trvat trochu déle, uvidíme,“ dodala.

Tagy: