Katastrofa, říká důchodkyně Marcela. Za energie platí přes 10 tisíc a musí pracovat

Paní Bačíková je v důchodu. Jen díky tomu, že stále pracuje není po zvýšení ceny plynu a elektřiny v mínusu.

Příběh důchodkyně

Katastrofa. Tak označuje zdražení energií důchodkyně Marcela Bačíková z Neratovic. Jako jedna z mnoha se ozvala naší redakci poté, co jí přišla složenka od dodavatele poslední instance. Nově má za elektřinu a plyn platit přes deset a půl tisíce korun měsíčně. Kdyby nechodila do práce, tak by s důchodem neměla šanci vyjít.

Paní Bačíková byla při včerejším vybírání pošty nepříjemně překvapená. U Bohemia energy platila za elektřinu a plyn dohromady asi 2 600 korun. Dodavatel poslední instance jí teď ale naúčtoval za plyn 6 220 a za elektřinu přes 4 300 korun.

„Má to trvat prý půl roku, tak to máte 40 tisíc jen na plynu,“ podotýká seniorka. I s elektřinou by za půl roku mohla zaplatit více než 60 tisíc korun. Ve svých 67 letech chodí stále do práce, živí se jako uklízečka. K platu pobírá také starobní a vdovský důchod. Z peněz podporuje svého syna, který si momentálně hledá práci.

„Jsem hrozně nespokojená. Když nebudu moci pracovat – a nemůžu se spoléhat na syna, protože ten si najde nějakou holku a půjde z domova – tak to bude katastrofa,“ říká paní Bačíková. Redakce CNN Prima NEWS sečetla její výdaje. Každý měsíc musí zaplatit asi 30 tisíc korun.

Její příjmy z práce a důchodů činí 33 tisíc korun. Každý měsíc má tak šanci ušetřit tři tisíce. „Kdybych nepracovala, tak budu v minusu, protože mám jen 15 tisíc důchod,“ pokračuje žena s tím, že pracovat plánuje ještě rok. „Bude mi 68 let, jsem už unavená,“ dodává. U nového dodavatele očekává, že si připlatí, rozhodně ne ale tolik jako nyní.

„Kdybych platila elektřinu třeba dva tisíce měsíčně a dejme tomu 2500 za plyn, tak to by mi určitě pomohlo,“ doplnila žena. Do konce měsíce by měla zaplatit první složenku za plyn. To ale paní Bačíková odmítla. Bude se snažit podepsat smlouvu s novým a levnějším dodavatelem co nejdříve, stejně jako mnoho dalších lidí.

Tagy: