Slavnostní slib, první projev a podpis. Jak proběhne inaugurace prezidenta Petra Pavla?

Už ve čtvrtek 9. března se Petr Pavel stane oficiálně prezidentem republiky. Nově zvolená hlava státu musí nejdřív projít celou řadou oficialit. Prezidentem se stane definitivně inaugurací, tedy slavnostním ceremoniálem, který se tradičně koná ve Vladislavském sále Pražského hradu. Kdy přesně k inauguraci dojde, co je její součástí, jak zní prezidentský slib a jaký je program? Přinášíme vám přehled zajímavostí.

Vítězstvím ve volbách cesta nového prezidenta republiky na Hrad nekončí. Aby byla hlava státu přijata do svého úřadu, musí absolvovat takzvanou inauguraci. Jedná se o ceremonii či také slavnostní společenský obřad, který představuje veřejné uvedení do významné funkce. Nejčastěji se pojí se jmenováním prezidentů, není však výjimečný ani u zvolení rektorů vysokých škol.

Ceremoniál, který je mnohdy spojen s dalšími procesními úkony, není zajímavý pouze svou náplní, ale i názvem. Slovo inaugurace používali již starověcí Římané při symbolickém přenášení božské síly na nově zvolené augury – kněží či církevní úředníky, kteří odvozovali boží vůli z letu ptáků. Následně lidem radili v nejrůznějších oblastech.

Termín inaugurace

  • Inaugurace proběhne 9. března 2023
  • Několik hodin bude ČR bez prezidenta
  • Ceremoniál se uskuteční ve Vladislavském sále Pražského hradu

Slavnostní ceremoniál se zpravidla koná bezprostředně po konci mandátu prezidenta České republiky. V roce 2018 se již druhá inaugurace Miloše Zemana konala 8. března, tedy následující den po konci funkčního období. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) oznámila, že Pavlova inaugurace je plánována na 9. března.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bude trvat, než si zvykneme, říkají synové Pavla v exkluzivním rozhovoru. Na otce jsou hrdí

V období mezi koncem mandátu prezidenta a složením slibu toho následujícího jsou však hodiny, kdy republika nemá hlavu státu (od půlnoci do složení slibu následující den).

Podle Ústavy – konkrétně článku 66 – v době, kdy země nemá prezidenta, ať už proto, že je k tomu nezpůsobilý, nebo se čeká na jeho inauguraci, zastupuje tuto funkci předseda vlády a předseda Sněmovny, vysvětlil pro CNN Prima NEWS ústavní právník Jan Kysela. Dodal však, že se jedná jen o hodiny, neboť nový prezident je již několik týdnů zvolený a pouze se čeká na oficiální pronesení a podepsání slibu.

Program inaugurace

Slavnostní ceremoniál se tradičně koná ve Vladislavském sále na Pražském hradě, a jinak tomu nebude ani v roce 2023.

Čas Fáze inaugurace Popis
00:00 Svěšení standarty O půlnoci na Pražském hradě proběhne svěšení standarty a zazní státní hymna.
11:50 Příjezd manželů Pavlových Nového prezidenta přivítá velitel Hradní stráže a otevře se Brána gigantů.
12:00 Oběd Odcházející i nastupující prezidentský pár společně poobědvají ve Zlaté jídelně.
14:00 Zahájení inaugurace Na společné schůzi obou komor Parlamentu a za dozoru hostů včetně dosavadních prezidentů, rektorů, soudců představitelů armády či církve, složí Petr Pavel prezidentský slib.
14:50 Pozdravení veřejnosti Prezident Petr Pavel pozdraví veřejnost z balkonu třetího nádvoří. Podle nové kancléřky Vohralíkové se chystá utajené překvapení.
15:10 Uctění T. G. Masaryka Nový prezident položí květiny k soše prvního československého prezidenta.
15:30 Přípitek Zákonodárci a další hosté si na pozvání prezidenta Pavla připijí číší vína ve Španělském sálu. Na přípitku zahraje skupina Spirituál kvintet.
18:00 Te Deum V Katedrále svatého Víta se nejprve odehraje církevní přijetí, zazní chorál Svatý Václave, proběhne společná modlitba biskupů za přítomnosti dalších církví, kázání a uctění lebky svatého Václava. Česká filharmonie a Pražský symfonický sbor zahrají skladbu Antonína Dvořáka Te Deum a další tři skladby.

Slib zpaměti ztvrzený podpisem

Slavnostní obřad se tradičně koná ve Vladislavském sále Pražského hradu. Čas zahájení se však různí. V roce 2013 ceremonie „odstartovala“ již dopoledne kolem 10. hodiny. O pět let později se Miloš Zeman do úřadu uvedl v brzkých odpoledních hodinách.

Po příchodu vojáků a hradní stráže s vlajkami – státní a prezidentskou – přichází budoucí prezident. Nejzásadnější částí inaugurace je slib, který nová hlava státu podle zajetého postupu skládá před českým Parlamentem. Vítěz voleb jej odříkává zpaměti v tomto znění:

Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

V době, kdy se nekonala přímá volba prezidenta, skládala hlava státu slib předsedovi Sněmovny. Nyní, když má během pronášení slibu položenou ruku na jeho slavnostním výtisku, jej skládá předsedovi Senátu. Tuto funkci v současnosti zastává Miloš Vystrčil (ODS).

Jakmile jsou nejdůležitější slova inaugurace vyřčena, musí je prezident stvrdit podpisem na slavnostní výtisk. Poté se sálem rozezní tóny státní hymny, v Praze započne slavnostní salva o 21 ranách.

První projev i přehlídka praporů

Jakmile základní náležitosti ceremonie končí, přichází nový prezident s projevem. Neexistují žádné pevné rámce, co by měl nejvyšší představitel země občanům říct. Zeman v roce 2018 například patnáct minut v projevu hovořil i o tom, že chce být „prezidentem všech bez rozdílů politických názorů, moderátorem a prostředníkem, nikoli soudcem“.

K tradiční inauguraci se váže mimo jiné i přehlídka historických praporů. Naposledy lidé mohli sledovat také vojenskou přehlídku, konkrétně na nádvoří Pražského hradu. Ta je však pro rok 2023 zrušena, nahradí jí velkoplošné obrazovky na 3. nádvoří Pražského hradu, díky nimž bude moci inauguraci sledovat i veřejnost.

Nově zvolený prezident Petr Pavel byl hostem nedělní Partie. Celý rozhovor si můžete poslechnout jako podcast:

Tagy: