Investoři do kryptoměn si loni přišli na 163 miliard dolarů. Kdo inkasoval nejvíce?

Bitcoin a 50dolarovka

Cryfin aktuality, 13. díl

Zatímco letos digitální mince cenově tápou, loňský rok se pro kryptoměnové nadšence proměnil ve spanilou jízdu. Investoři po světě realizovali zisky v celkovém objemu téměř 163 miliard dolarů (3,7 bilionu korun). Více o tom už v dalším díle pořadu Aktuality z kryptosvěta ve spolupráci se společností Cryfin.

První čtyři měsíce letošního roku bitcoin osciluje kolem cenové hranice milionu korun. To loni stála nejznámější kryptoměna na některých burzách téměř milion a půl. A investoři toho využívali. Jak moc?

„Během loňského krypto boomu dosáhli investoři realizovaných zisků o celkovém objemu 162,7 miliardy dolarů. V roce 2020 to bylo jen 32,5 miliardy dolarů, přičemž 93 procent z těchto zisků bylo zrealizováno pouze obchodováním s bitcoinem a etherem,“ uvedl Cryfin s odvoláním na data společnost Chainalysis.

Nejvíce se dařilo obchodníkům ze Spojených států, na Američany připadá téměř třetina všech zisků. Česko se umístilo na 19. místě. Kryptoměny jsou populární také na Ukrajině, tamní investoři skončili v realizovaných ziscích na 13. místě.

Bitcoinové ETF

Investoři stále čekají na bitcoinové ETF, tedy indexovou akcii, která by sledovala cenu bitcoinu, a dala by se obchodovat v USA. Zatím je tento artikl možné kupovat například v Kanadě a nově také v Austrálii.

To v Rusku místo bitcoinového ETF chystají digitální rubl. Státem řízenou virtuální měnu chtějí v ostrém provozu testovat už příští rok a vymanit se tak z vlivu platebního systému SWIFT.

NFT na každém rohu

Nejznámější kryptoměnová burza Coinbase expanduje i do světa NFT. Společnost totiž oznámila vznik vlastního tržiště s digitálním uměním, do kterého prozatím vpustila jen omezený počet uživatelů.

Coinbase slibuje, že její NFT tržiště se bude od ostatních lišit. Platforma má mít totiž rysy sociální sítě, což by mohlo přilákat především mladší investory.

Tagy: