Meta, Amazon i Twitter – všichni počítají s fenoménem NFT. Co dalšího hýbe kryptosvětem?

NFT

Cryfin aktuality, 12. díl

Ačkoli je tu s námi fenomén NFT sotva pár let a zatím neztratil nic ze své kontroverznosti, velké technologické společnosti s ním zjevně počítají na dlouhé roky dopředu. V souvislosti s ním plány střádají Meta, Amazon, Twitter a další velcí hráči ve světě technologií. Více o tom už v dalším díle pořadu Aktuality z kryptosvěta ve spolupráci se společností Cryfin.

Svět NFTs, digitálního umění a virtuálních avatarů, se rozpíná každým dnem. Teprve nedávno oznámila společnost Meta, že počítá s implementací NFT na svých sociálních sítích, teď chce digitální umění dostat i na platformu Horizon Worlds.

„Meta spustila prodej digitálního zboží a zážitků na své on-line VR herní platformě Horizon Worlds (aspirující metaverse). Zatím to umožní úzké skupině tvůrců. Bude si účtovat téměř polovinu částky na transakčních poplatcích, konkrétně 47,5 procenta. Pro srovnání, tržiště OpenSea si bere dvě a půl procenta,“ uvedl Cryfin.

NFT ve filmu

Průkopníkem v oblasti NFT je společnost Twitter, která už uživatelům umožnila nahrávat profilové obrázky právě v podobě nezastoupitelných tokenů. Také Amazon už se nechal slyšet, že chce v budoucnu prodávat vlastní NFTs.

Jedna ze slavných NFT kolekcí, konkrétně Bored Ape Yacht Club, to dokonce dotáhne až do Hollywoodu. O známých „znuděných opicích“ mají vzniknout hned tři filmy. Mezitím se rozhodla proniknout do světa NFT i slavná aukční síň Sotheby's.

„Jedna z největších aukčních síní světa Sotheby's uspořádá aukci historie algoritmicky generovaného NFT umění. Generativní umění definují jako takové, které v sobě obsahuje autonomní element, většinou počítač, který se nějakým způsobem podílí na výsledné podobě díla,“ upřesnil Cryfin.

ETF na bitcoinu

Zatímco se společnosti předhánějí v implementaci NFT, tradiční investoři řeší, kdy budou moci pohodlně investovat do bitcoinu přes ETF. Indexová akcie, která by kopírovala aktuální cenu bitcoinu, totiž stále není investorům k dispozici. Regulátoři zatím veškeré pokusy o zapsání takového aktiva smetli ze stolu.

Tagy:
Twitter Hollywood Bitcoin Amazon kryptoměny NFT ETF fond Cryfin Meta Amazon.com Sotheby's