Fenomén NFT dobývá sociální sítě. Po Twitteru trend dorazí na Facebook i Instagram

Fenomén NFT

Cryfin aktuality, 8. díl

Začalo to pixelovými obrázky a pokračovalo obchody za miliardy dolarů, videohrami a investičním šílenstvím. Fenomén NFT ale rozhodně nechystá ústup ze světla reflektorů. Po Twitteru chce vlastnictví NFT využít na svých platformách i společnost Meta. Více o tom už v dalším díle pořadu Aktuality z kryptosvěta ve spolupráci se společností Cryfin.

Fenomén NFT (non-fungible token, nezaměnitelný token) jsme v našich aktualitách řešili již v minulých dílech. Jak to tak vypadá, milovaný i nenáviděný trend tady s námi dost možná zůstane už napořád.

Jako první to byl Twitter, který umožnil uživatelům používat jako profilové obrázky NFT díla. Nyní se jeho příkladem zřejmě inspiruje i společnost Meta, která spravuje sociální sítě Facebook a Instagram.

„Už v lednu vyšla zpráva, že Facebook a Instagram přidají, po vzoru Twitteru, funkci NFT profilových obrázků. Údajně by mohly také umožnit minting (upisování NFT na blockchain, pozn. redakce) a prodej těchto NFTs. Zuckerberg také připustil, že NFTs budou hrát roli v chystaném metaverse Meta,“ vysvětlil Cryfin.

Ukrajina a Rusko

Kryptoměny mají velkou roli také ve válkou zmítané Ukrajině. Lidé poslali na podporu Kyjeva miliardy dolarů v kryptoměnách. Nejen proto se dostalo digitálním mincím opory i v tamní legislativě. „Nyní tu legálně mohou působit ukrajinské i zahraniční krypto burzy a banky mohou krypto firmám otevírat účty,“ přiblížil Cryfin.

To Rusko se naopak potýká s odlivem zahraničního kapitálu a odchodem významných investičních skupin a bank. Největší zemi světa opustily například Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan Chase a své aktivity tam omezí i Citigroup.

Ten druhý si říká o pozornost

V kryptoměnové komunitě se teď hojně diskutuje o druhé nejslavnější kryptoměně s názvem ethereum. Neřeší se přitom jen cena. Kryptoměna totiž přechází na takzvanou druhou vrstvu, kdy se má přesunout z energeticky náročného způsobu těžby (protokol proof-of-work) na environmentálně přívětivější (protokol proof-of-stake).

A moment takové transformace se možná blíží. I proto investoři v očekávání dalšího růstu ceny odlévají ethery na kryptoměnové peněženky, což může stimulovat další cenovou expanzi.

Tagy: