Obavy kolem Trumpa. Íránci nám ukradli citlivá volební data, hlásá exprezidentův tým

Volební tým Donalda Trumpa informoval, že mu hackeři odcizili některé interní dokumenty. Stopy údajně vedou do Íránu – Microsoft totiž nezávisle na této informaci upozornil, že se Teherán snaží ovlivnit americké volby. Uniklé dokumenty mezitím tajemný zdroj posílal listu Politico.

V pátek společnost Microsoft, která se mimo jiné soustředí na vyhodnocování kybernetických hrozeb, upozornila na aktivity skupin napojených na Írán, které se snaží ovlivnit americké volby. Írán se údajně snaží pomocí klamných manévrů i umělé inteligence ovlivnit nálady voličů v klíčových státech, které budou rozhodovat o příštím prezidentovi USA.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Budíček pro Trumpa, exprezident ztrácí klíčové státy. Harrisová mu bere Pensylvánii i Wisconsin

Jelikož měl Trump během prvního mandátu s Íránem velmi vyostřené vztahy, dá se předpokládat, že mohly být útoky namířené proti němu. Trump v minulosti odstoupil z íránské jaderné dohody a za jeho administrativy USA provedly útok na íránského velitele Kásima Sulejmáního, což Teherán Trumpovi dosud neodpustil.

Microsoft ale konkrétně neřekl, na koho byly útoky cílené. Mohlo jít tedy o kohokoli spřízněného s Trumpem, prezidentem Joem Bidenem nebo demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou.

V sobotu ale Trumpův tým oznámil, že útoky cílily právě na kampaň exprezidenta. Někdo prý hacknul interní komunikaci kampaně Trumpa, konkrétně jednoho z poradců exprezidenta.

Tajemný Robert ve schránce

„Tyto dokumenty byly získány nezákonně ze strany zahraničních subjektů nepřátelských ke Spojeným státům, jejich cílem bylo zasáhnout do voleb v roce 2024 a zasít chaos do celého demokratického procesu. Microsoft zjistil, že íránští hackeři pronikli do účtu ‚vysoce postaveného úředníka‘ americké prezidentské kampaně v červnu 2024, což se časově shoduje s blízkým termínem výběru kandidáta na viceprezidenta prezidentem Trumpem,“ komentoval situaci mluvčí Trumpovy kampaně Steven Cheung.

Třetí střípek do skládačky pak přidal list Politico, který v sobotu přiznal, že mu někdo už od července pod jménem Robert posílá interní dokumenty, které mají spojitost s Trumpovou kampaní.

„V dokumentech je zahrnuta i výzkumná dokumentace, kterou si Trumpův tým zřejmě nechal zpracovat na Trumpova viceprezidenta, senátora za Ohio J. D. Vance, a která je datována k 23. únoru. Podle dvou osob, které jsou s nimi obeznámeny a kterým byla poskytnuta anonymita, aby mohly popsat interní komunikaci, jsou dokumenty autentické. Jeden z nich popsal spis jako předběžnou verzi Vanceova lustračního spisu,“ uvedl list Politico.

V dokumentaci byly popsané „zranitelné“ stránky Vance, které by mohly ohrozit úspěšnou spolupráci. Byl tam například zmíněn fakt, že viceprezident dříve Trumpa ostře kritizoval. Trumpův tým nezávisle na listu Politico zmínil, že došlo k úniku dat, která byla sestavena na základě veřejně dostupných zdrojů.

K celé kauze už se vyjádřil také Írán, který veškerá nařčení popírá.

„Nepřipisujeme takovým zprávám jakoukoli věrohodnost,“ reagovala íránská mise při OSN. „Íránská vláda nemá a nechová žádný záměr nebo motivaci zasahovat do prezidentských voleb ve Spojených státech,“ uvádí prohlášení.

VIDEO: Potvrzeno. Do voleb půjde Harrisová, v hlasování o nominaci získala 99 % hlasů demokratů

Tagy: