Izraelci postříleli bezmocné teroristy ve vodě. Útok Hamásu přes moře skončil fiaskem

Izraelci postříleli bezmocné teroristy ve vodě. Úder Hamásu přes moře skončil nezdarem.

Izraelské údery proti Hamásu

Izraelská armáda zlikvidovala několik palestinských teroristů, kteří se pokoušeli dostat na území židovské země přes moře. Izraelské vojenské letectvo zároveň pokračuje v masivním bombardování Pásma Gazy, kde se snaží zlikvidovat vrcholné představitele radikálního hnutí Hamás. Okolnosti často velmi citlivých záběrů včetně počtů palestinských obětí je složité nezávisle ověřit.

„Naši vojáci spatřili teroristy, kteří se pokusili proniknout přes moře na izraelské území u kibucu Zikim. Teroristé z Hamásu jsou vytrvalí ve svých pokusech zavraždit izraelské civilisty. Zastavíme je,“ uvedly ve středu ve svém prohlášení na sociální síti X Izraelské obranné síly (IDF).

Na zveřejněných záběrech je vidět likvidace ozbrojenců, kteří se chtěli dostat na izraelské území po moři. Obránci s nimi neměli žádné slitování, usmrtili je ještě ve vodě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry drtivého úderu proti Hamásu. Izrael v Gaze vybombardoval mešity i výškové budovy

Další podrobnosti o úderu doplnilo Izraelské vojenské letectvo (IAF): „Buňku teroristické organizace Hamás v noci identifikovala námořní kontrola. Teroristé opustili tunelovou šachtu na pláži v Pásmu Gazy a byli zabiti, když se pokusili vstoupit po moři na izraelské území v oblasti Zikim. Naše stíhačky a námořní síly zaútočily v Pásmu Gazy na zmíněnou šachtu i na sklad zbraní, který teroristé používali.“

IAF informovalo i o dalších izraelských úderech v Gaze. „Naše obranné síly pod vedením Šin Bet během rozsáhlých útoků v Pásmu Gazy zlikvidovaly agenty Hamásu i teroristickou infrastrukturu. Mezi zničenými cíli byly tunelové šachty, vojenská velitelství i muniční sklady,“ dodalo letectvo, které jen za pondělí zasáhlo více než 400 cílů v Pásmu Gazy.

Izraelská armáda v minulosti často před zahájením bombardování Gazy prováděla specifický postup známý pod označením „zaklepání na střechu“. Principem je varování obyvatel domů, které mají být srovnány se zemí nebo se nacházejí v blízkosti plánovaného úderu. Cílem je minimalizace počtu civilních obětí.

V současné chvíli však není jasné, jak často Izrael zmíněnou metodu využívá. Hamás čelí vážným podezřením, že palestinské civilisty v mnoha případech využívá jako živý štít, což pak vyvolává negativní veřejné mínění ohledně izraelských operací.

Židovský stát podniká pravidelné nálety v Pásmu Gazy namířené proti Hamásu od 7. října. V tento den radikální teroristické hnutí násilně vtrhlo na izraelské území, kde zabilo více než 1 400 lidí, většinu z nich tvořili civilisté. Při izraelské odvetě zahynulo v Pásmu Gazy podle tamního ministerstva zdravotnictví (ovládaného Hamásem) přes 6 500 Palestinců.

KVÍZ: Válčení, uzemní spory i mírová jednání. Co víte o vývoji izraelsko-arabských vztahů?

Co víte o vývoji izraelsko-arabských vztahů?

1 15 Kdy byl vyhlášen Stát Izrael?

2 15 Kdy probíhala první arabsko-izraelská válka?

3 15 Který stát po první arabsko-izraelské válce anektoval Západní břeh Jordánu?

4 15 Který stát po první arabsko-izraelské válce okupoval Pásmo Gazy?

5 15 Se kterými dvěma zeměmi se Izrael spojil proti Egyptu během suezské krize v roce 1956?

6 15 Které státy v důsledku šestidenní války (1967) ztratily část území?

7 15 Která území Izrael postupně anektoval po šestidenní válce?

8 15 V čem dopadla jomkipurská válka (1973) pro Izrael katastrofálně?

9 15 Který arabský stát v roce 1979 jako první uznal Stát Izrael?

10 15 Ve kterém roce byla založena Organizace pro osvobození Palestiny (OOP)?

11 15 V roce 1969 byl vůdcem OOP jmenován člověk, pod jehož vedením výrazně vzrostl význam této organizace. Jak se jmenoval?

12 15 Kterou organizaci Evropská unie nepovažuje za teroristickou?

13 15 Kdy byl vyhlášen Stát Palestina?

14 15 Kdy se Izrael kompletně stáhl z Pásma Gazy?

15 15 Kdo v současnosti vládne v Pásmu Gazy?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

Tagy: