Záběry drtivého úderu proti Hamásu. Izrael v Gaze vybombardoval mešity i výškové budovy

Následky izraelského úderu v Gaze

Záběry izraelského úderu v Pásmu Gazy

Izraelská armáda pokračuje v masivním bombardování Pásma Gazy. Mezi jednotlivé cíle patří i výškové budovy či mešity, v nichž teroristické palestinské hnutí Hamás podle zástupců Jeruzalému často ukrývá své jednotky či munici. Izraelské vojenské letectvo (IAF) zveřejnilo záběry, na nichž jsou vidět některé noční údery. Okolnosti těchto explozí či počty palestinských obětí včetně civilistů je složité nezávisle ověřit.

„Naše letectvo pracuje na likvidaci teroristů z Hamásu. V noci zlikvidovalo dva teroristické agenty poblíž hranice. Stíhací letouny také udeřily na další desítky cílů teroristů Hamásu v Pásmu Gazy. Některé z nich se nacházely ve výškových budovách,“ uvedlo IAF ve svém prohlášení na sociální síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Problémové zabij hned, rukojmí použij jako lidský štít. U teroristů z Hamásu se našel „manuál“

Na záběrech jsou díky použití termokamery vidět jednotlivé noční údery i následné exploze. „Během dne jsme také zničili desítky tunelových šachet, muničních skladů či velitelství. Mezi teroristickými cíli byly i mešity, které využívali agenti teroristické organizace Hamás,“ dodalo Izraelské vojenské letectvo.

Izraelská armáda v minulosti často před zahájením bombardování Gazy využívala specifickou strategii, která je známa pod označením „zaklepání na střechu“. Principem je varování obyvatel domů, které mají být srovnány se zemí nebo se nacházejí v blízkosti plánovaného úderu. Cílem je minimalizace počtu civilních obětí.

V současné chvíli však není jasné, jak často Izrael zmíněnou taktiku využívá. Hamás čelí vážným podezřením, že palestinské civilisty v mnoha případech využívá jako živý štít, což pak vyvolává negativní veřejné mínění ohledně izraelských operací.

Židovský stát podniká pravidelné nálety v Pásmu Gazy namířené proti Hamásu od 7. října. V tento den radikální teroristické hnutí násilně vtrhlo na izraelské území, kde zabilo více než 1 400 lidí, většinu z nich tvořili civilisté. Při izraelské odvetě podle ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy zahynulo přes 4 000 Palestinců.

Tagy: