Izraelský premiér měl radit Zelenskému, aby se vzdal Rusku. Kyjev to popřel

Volodymyr Zelenskyj

Šestnáctý den války. Ruská armáda zaútočila na zatím nejzápadnější cíle od počátku invaze

Izraelský premiér Naftali Bennett měl radit ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému, aby přijal nabídku Ruska na ukončení bojů a vzdal se. Informoval o tom web The Jerusalem Post. To však popřel poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

„Na vašem místě bych myslel na životy svých lidí a nabídku přijal,“ řekl údajně ukrajinské hlavě státu Bennett. Zelenskyj se však podle této rady řídit nechtěl. Jeho odpověď měla být strohá: „Slyším vás,“ odvětil lakonicky podle webu The Jerusalem Post.

Mychajlo Podoljak, který se za Ukrajinu účastnil rozhovorů mezi Ukrajinou a Ruskem, však v sobotu tato tvrzení popřel. „Izrael stejně jako jiné země, jež mohou být případně prostředníky, Ukrajině nenabídl, aby souhlasila s podmínkami Ruské federace. Z vojenských a politických důvodů je to nemožné. Izrael naopak vyzval Rusko, aby situaci soudilo přiměřeněji,“ napsal Podoljak na Twitter.

Ruská invaze na Ukrajinu trvá déle než dva týdny. I mnohé analytiky překvapilo, jak silný je ukrajinský odpor a naopak jak bezzubá je ruská armáda v pokusech dobýt velká města. V médiích se často objevují záběry mrtvých okupantů či rozdrcených kusů ruské těžké techniky, které Ukrajinci ničí často partyzánským způsobem.

S přibývajícími dny ukrajinského odporu se však zdá, že narůstá také brutalita, s jakou Rusko válku vede. Ruské rakety dopadají stále častěji do obytných oblastí, kvůli čemuž rostou počty civilních obětí včetně dětí. Stále to však vypadá, že Ukrajinci jsou odhodláni bojovat do posledního dechu.

Jedním ze symbolů odvahy se díky svým projevům i činům stal právě prezident Zelenskyj. Ve svých projevech často opakuje, že se Ukrajina nevzdá. „Není možné říct, kolik dní ještě budeme potřebovat na osvobození ukrajinské země. Ale můžeme říct, že to dokážeme. Protože už jsme dosáhli strategického bodu obratu,“ prohlásil ukrajinský prezident v pátek.

Tagy:
válka Ukrajina Izrael Volodymyr Zelenskyj Rusko telefonát Naftali Bennett