Směřujeme k vítězství, věří Zelenskyj. Ukrajince varoval před hrdlořezy ze Sýrie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj věří, že Ukrajina dosáhla bodu zlomu a směřuje k vítězství.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o situaci na Ukrajině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj věří, že Ukrajina dosáhla bodu zlomu a směřuje k vítězství. Už teď se podle jeho slov dokázala bránit čtyřikrát déle, než počítala Moskva. Proti ní prý ale stojí tvrdohlavý nepřítel, který si dokonce najímá žoldáky ze Sýrie.

„Už 16. den bojujeme za naši svobodu proti jedné z nejsilnějších armád světa. Je to čtyřikrát déle, než nepřítel původně plánoval. Čtyřikrát déle čelíme armádě, která byla považována za jednu z nejslilnějších na světě a která předpokládala, že se Ukrajina vzdá a že jejich vojáky zde budou vítat s květinami a ruskými vlajkami v ulicích,“ řekl v úvodu svého pátečního proslovu Zelenskyj.

Zatím prý nedokáže odhadnout, kolik dní bude muset ještě ukrajinský národ čelit ruským okupantům. „Nevíme, jak dlouho ještě budeme muset osovobozovat svou zem, ale mohu říct, že to zvládneme. Už teď jsme dosáhli strategického přelomu a blížíme se k našemu cíli a našemu vítězství,“ pokračoval Zelenskyj.

„Toto je vlastenecká válka s velice tvrdohlavým nepřítelem, který nebere ohled na tísíce svých zavražděných lidí a vojáků. Nepřítel, který teď po celé zemi sbírá brance a další lidi do zálohy, jen aby je hodil do pekla této války. Nepřítel, který najímá žoldáky a hrdlořezy ze Sýrie, kteří jedou vraždit do naší země. Ale Ukrajinci budou hrdě bránit svoji zem a okupantům z ní nedarují ani kousek,“ prohlásil ukrajinský prezident.

Zelenskyj žádá tvrdší sankce

Podle něj současné sankce proti Rusku nestačí. Od evropských států očekává razantnější kroky. „Očekávám od našich partnerů uvalení nových sankcí. Rusko musí za tuto strašnou válku platit každý den! Ve čtvrtek proběhlo důležité setkání lídrů EU. Víme, co tam zaznělo – kdo jak mluvil, kdo podporoval a kdo mlčel. Jak hodnotíme jejich rozhodnutí? Potřebujeme silnější kroky, tohle jsme neočekávali,“ rozhořčil se Zelenskyj.

Podle něj jsou Evropané připraveni přijmout Ukrajinu mezi sebe. „Podle průzkumů jsou Evropané pro to, aby Ukrajina byla součástí EU. Jsem si jistý, že to řeknou i svým politikům, pokud na to ještě nepřišli. EU musí udělat více,“ apeloval.

Tagy: