Já nakupuju, ty hlídáš. Češi jezdí do Polska kvůli obavám z propíchaných pneumatik v týmech

Češi kvůli incidentům s propíchanými pneumatikami hlídkují u supermarketu Stokrotka.

Češi v Polsku hlídkují u aut

Češi nakupující za hranicemi se obávají vandalských útoků, mnozí z nich proto na parkovištích polských supermarketů hlídkují okolo svých aut. Na vozy s českými poznávacími značkami se totiž v posledních dnech zaměřoval neznámý pachatel, který jim propichoval pneumatiky. Hlídky u dotčených supermarketů posílila také polská policie. Více ale zatím udělat nemůže.

K většině incidentů s útoky na auta českých zákazníků došlo u supermarketu Stokrotka v polských Křenovicích nedaleko Ratiboře, obchod totiž nehlídají kamery. Mnoho českých rodin se proto nyní rozděluje na nakupující a na ty, kteří drží hlídku na parkovišti. Některé lidi dokonce útoky od dalších návštěv odradily. „Člověk má prostě strach. Jedu sem nakoupit naposledy před svátky a konec, už nebudu jezdit,“ sdělila CNN Prima NEWS jedna z českých nákupčích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kontroly na hranicích se Slovenskem budou nadále pokračovat. Potvrdila to vláda

Podle majitele pneuservisu, který na případ upozornil, vedl útoky proti českým autům vždy stejný člověk. „Opravdu nevím proč, jaký má důvod. Asi nás nenávidí,“ podivoval se jeden z hlídkujících Čechů. „Třeba neměl kde zaparkovat, nevím. Neznám nikoho, kdo by něco takového udělal,“ kroutil nad vandalovým jednáním hlavou jeden z obyvatel Křenovic.

Polská policie kromě posílených hlídek zatím nemůže podniknout další kroky. Bez oficiálního oznámení alespoň jednoho z poškozených totiž není možné zahájit vyšetřování ani požádat o kamerové záznamy. „Protože jsme tento typ oznámení nezaznamenali. Poškozené osoby v tomto případě žádáme, aby případ oznámily na nejbližší policejní služebně,“ uvedl mluvčí místních policistů Mirosław Szymański.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Podvodníci připravili ženu z Rychnovska o půl milionu. Udělala základní chybu, popisuje expert

Tagy: