Jágrův záhadný recept na úspěch. Lil svatou vodu na hokejku a aplikoval bramborovou terapii

Už tomu bude nějaký pátek, co Jaromír Jágr definitivně opustil hvězdnou NHL. Stále – i v takřka 51 letech – udivuje v tuzemské extralize a jeho bývalí kolegové z Calgary přišli s indiciemi, proč tomu tak může být. Na některé záhadné metody „osmašedesátky“ její kolegové zírali jako puci, když je řeč o hokeji.

Calgary bylo až devátou – a zároveň poslední – Jágrovou štací v NHL. Zdržel se na jedinou, navíc neúplnou sezonu, za „plameny“ odehrál pouze 22 zápasů. Ale ani tak ve městě v kanadské Albertě na kladenský klenot nezapomínají, zvláště v aréně Scotia Saddledome.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jarda je úžasná laboratoř. Lékaři nad ním kroutí hlavou, obdivuje Jágra Jelínek

Zaprvé bylo pro fanoušky, hráče a všechny zaměstnance velkou poctou, že mohli v ročníku 2017–2018 strávit nějaký čas vedle druhého nejproduktivnějšího hráče v historii slavné soutěže, ve které Jágr debutoval o 27 let dříve. A pak se přítomnost legendy ostatním nemohla vypařit z paměti kvůli jejím prazvláštním metodám, které vzbuzovaly údiv. I u kustoda Marka DePasqualeho.

Když za ním dorazil novinář z kanálu Sportsnet, aby zavzpomínal na Jágrovo krátké a jediné angažmá v Kanadě, postavil před reportéra plastovou poloprázdnou láhev vody české značky oblepenou hokejovou páskou, na níž bylo napsáno „nevyhazovat“. DePasquale běžný předmět v netradičním hávu nevyhodil ani pět let od chvíle, co český hokejista Calgary opustil, a má ji uschovanou ve své místnosti.

„Toto je jeho láhev se svatou vodou, kterou si sem přitáhl,“ smál se kustod v rozhovoru. „Nevím, jaký přesný smysl to mělo, protože spoustu věcí dělal potají. Ale poléval si tím svoji hokejku. Netuším, jak dlouho mu měla tato láhev vydržet,“ popisoval dále.

To, že Jágr je i v 51 letech stále profesionálním hráčem bruslícím na ledových plochách v české extralize, pramení z jeho urputné práce nad rámec povinných tréninků. Své o tom ví i DePasquale.

„První věc, o kterou mě po příchodu požádal, byly klíče od šatny. Tou dobou spal čtyři hodiny třikrát denně a na stadion přicházel ve zvláštních hodinách. Měl to schválené shora, žádný jiný hráč nikdy takové privilegium neměl. Jednou jsem dorazil se synem v deset večer posbírat nějaké věci a Džegr byl na ploše. A tak začal syna drilovat,“ uvedl „servisman“ Calgary.

Nepil nic jiného než kávu

Ač se to může zdát zvláštní, kustodův v té době 12letý syn netušil, kdo jen ten podivný vlasatý pán, který trénuje v nočních hodinách. „Říkal něco jako: ‚Tati, kdo je ten stařík, který mi tady dává lekci? Chtěl jsem si jen vystřelit pro zábavu pár puků.‘ Nechápal, že se mu Jaromír snaží pomoct,“ řekl DePasquale, kterého Jágr přiváděl k šílenství, když ho velmi podrobně úkoloval, jak mu má nabrousit brusle.

Další bizarnost připomněl tehdejší Jágrův spoluhráč – obránce Michael Stone. Vyprávěl, jak jednou po zápase v Dallasu požádal fenomén o nůž. Stone byl stejně jako další parťáci překvapený, netušil, na co dvojnásobný vítěz Stanley Cupu s Pittsburghem Penguins potřebuje kuchyňskou pomůcku. „Odpověděl: ‚Potřebuju rozkrojit bramboru.‘ Mysleli jsme, že ji chce sníst, ale on ji nakrájel a plátky si přiložil na kolena, aby prý z nich dostal zánět. Nikdy jsem nic takového neviděl,“ divil se ohledně bramborové terapie i po letech Stone, pro něhož byl Jágr jediným hráčem, kterého kdy požádal o dres.

Vedle neortodoxních metod zaujalo rodinu Flames i to, kolik káv Jágr denně vypije. Stone si nevybaví, kolik šálků mohl záhadný Čech vypít, ale zmínil, že z tekutin mimo led nekonzumoval snad nic jiného.

Velké pozornosti se těšilo i vybavení jedinečného hráče. Jak je známo, Jágr používá hokejky, které jsou vzhledem k jeho 189 centimetrům výšky extrémně dlouhé. Na zhruba 20 takových holí, 12 párů bruslí a mnoho rukavicí měl vyhrazený speciální box v rohu kabiny. „Měl tam tolik věcí, že se náš trenér nemohl dostat k bílé tabuli, aby nám na ni něco namaloval,“ zmínil další nezapomenutelnou záležitost spjatou s personou nosící číslo 68 na zádech někdejší gólman Calgary Jordan Sigalet.

Když byla řeč o rukavicích, ani ty Jágr minimálně během angažmá v Calgary neměl zcela obyčejné. A kustod tak měl práci navíc i v tomto směru. „Měl v nich všitý křížek, kterému požehnal papež. Takže pokaždé, když si měnil rukavice, musel jsem křížek vyndat a všít do nového páru rukavic. Díky tomu se Jágr cítil chráněný.

Možná i mysteriózní rutiny jsou důvodem, proč dokáže být Jágr i v pokročilejším hokejovém věku konkurenceschopný. Ale „ukrást“ něco z jeho metod se ostatním údajně nevyplácí. Když si nejmenovaný hráč zkusil polít hokejku onou svatou vodou, v následujícím zápase zapsal do statistiky +/- minus tři body.

Varuje před tím i současný brankář calgarské organizace a Jágrův krajan Dan Vladař. „Nesmíte se toho dotknout. Nikdy bych si to nedovolil. Je to jen pro něj. Věřím na karmu a podobné věci,“ uzavřel gólman vhled stanice Sportsnet do tajemné části osobnosti jednoho z nejlepších hokejistů všech dob.

Tagy:
Kanada NHL Jaromír Jágr rukavice recept Rytíři Kladno hokej hokejka sport Calgary Flames Calgary Alberta hokej NHL kustod Mark DePasquale Dan Vladař Michael Stone Jordan Sigalet