Jak budou postupovat demokraté? Harrisovou čeká sjezd, objevit se mohou další kandidáti

Prezident USA na tiskové konferenci, 14. 7. 2024

Kdo se postaví Donaldu Trumpovi?

Jak bude postupovat Demokratická strana poté, co několik měsíců před volbami odstoupil současný prezident Joe Biden? Na tuto otázku hledali odpověď tuzemští odborníci na americký prostor. Politolog Roman Joch už v rozhovoru během týdne zmínil, že u demokratů rozhodne srpnový sjezd. S tím se shoduje i komentátor Týdeníku Echo Ondřej Šmigol.

O procesu, který nyní může nastat u Demokratické strany, hovořil již v rozhovoru pro CNN Prima NEWS během uplynulého týdne Joch. Zmínil, že špičky strany si už v té chvíli delší dobu pokládaly otázku, jak Bidena přesvědčit, aby z voleb odstoupil. „Demokraté by si případně na svém sjezdu během 19. až 22. srpna vybrali někoho jiného. Budou to takové miniprimárky,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS politolog.

ČTĚTE TAKÉ: Harrisová chce do voleb proti Trumpovi. Udělám vše, abych ho porazila, zdůrazňuje

Stejný názor má nyní i komentátor Týdeníku Echo Šmigol. „Už jsou nějaké zkazky o tom, že budou něco jako rychloprimárky, kdy se lidé, kteří chtějí kandidovat na prezidenta, představí jak straně, tak běžným Američanům v debatách. Povedou rychlou kampaň během tří týdnů, které zbývají do sjezdu,“ popsal ve vysílání CNN Prima NEWS Šmigol.

Zároveň řekl, že delegáti na sjezdu budou mít de facto volné ruce, protože jejich hlasy sice dříve získal Biden, ale nikdo je s jeho odstoupením automaticky nezíská. „Vlastně je to návrat k tradici, protože takhle se běžně vybírali prezidentští kandidáti, řekněme, do 60. let minulého století,“ zmínil komentátor.

Biden už vyjádřil podporu viceprezidentce Kamale Harrisové. Ta je právě teď vnímána jako hlavní favorit na uvolněnou nominaci demokratů. „Kamala Harrisová je to nejlogičtější jméno. Je to viceprezidentka, je tam přesně proto, když se s prezidentem něco stane nebo se rozhodne odstoupit, logicky by ona měla být tou osobou, která naskočí do rozjetého vlaku kampaně. Má i legitimitu v tom, že v demokratických primárkách, když voliči hlasovali pro Bidena, věděli, že Kamala Harrisová je na tom samém tiketu jako viceprezidentka,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS amerikanista Kryštof Kozák.

Zároveň však zmínil i jiná jména. „Velmi populárním demokratem je Gavin Newsom, což je guvernér Kalifornie. Z českého pohledu vypadá jako až příliš uhlazeně, ale v Kalifornii má silnou základnu,“ řekl Kozák. Joch v rozhovoru pro CNN Prima NEWS jméno Newsoma rovněž zmínil s tím, že guvernér má rozhodně prezidentské ambice. Zároveň jej však označil za „příliš levicového na celé USA“.

Experti zmínili i jména jako guvernérka Michiganu Gretchen Whitmerová, guvernér Pensylvánie Josh Shapiro či guvernér Illinois JB Pritzker. Stejně tak se ale hovořilo o bývalé první dámě Michelle Obamové, manželce exprezidenta Baracka Obamy. Ta však uvedla, že o prezidentskou funkci nemá zájem. Učinila tak ale ještě před tím, než Biden oznámil konec v kampani.

Tagy: