Jak zmírnit energetickou drahotu? Výběr vhodné žárovky uspoří i několik stovek ročně

LED žárovky jsou energeticky tak efektivní, že vás nezhasnuté světlo v předsíni opravdu nezruinuje.

Řada lidí v době energetické krize začíná uvažovat o možných úsporách ve svých bytech a domech. Velké výdaje za využívání elektrické energie lze najít zejména u spotřebičů, které jsou zapnuté i v době jejich nevyužívání. Velkou úsporou ale mohou být i světla. A to zejména LED žárovky. Jejich výměna za tradiční žárovky bude znamenat investici navíc, přesto se jejich úspora v konečném vyúčtování projeví. A to i několika stovkami korun ročně na jedné žárovce.

Energetická náročnost spotřebičů, nabíjení telefonů nebo kolik může stát jedno uvaření čaje v rychlovarné konvici. Tyto otázky si ještě před rokem lidé kladli jen ve výjimečných případech. V současné době ale celá řada domácností přemýšlí nad tím, kde by mohla na drahých energiích uspořit – a jednou z možností jsou i světla.

Na trhu je k dostání hned několik typů a variant světel, přesněji řečeno žárovek. Mezi ně patří tradiční žárovky, halogenové, úsporné nebo LED žárovky. Právě poslední jmenované mohou zaručit velkou úsporu. Tradiční žárovky můžete nejčastěji pořídit s příkonem 60 W, zářivky mají 15 W a LED žárovky 9 nebo 8 W.

Jak ale úsporu žárovek vypočítat? Nejlepší je využití jednoduchého vzorce: příkon ve W x 0,001 x doba provozu spotřebiče v hodinách x cena spotřeby 1 kWh. Pro výpočet je také důležité znát cenu, kterou platí domácnost za 1 kWh. Ta se dá snadno zjistit z posledního ročního vyúčtování. Pro příklad můžeme uvést cenu devět korun za kWh, která může platit od příštího roku po zastropování cen.

Žárovka Pořizovací cena Životnost Příkon Denní spotřeba (5 hodin svícení za 9 Kč/kWh) Roční spotřeba (5 hodin svícení za 9 Kč/kWh)
Tradiční 15 Kč 1 000 h 60 W 2,7 Kč 985 Kč
Halogenová 85 Kč 2 000 h 40 W 1,8 Kč 657 Kč
Úsporná 99 Kč 8 000 h 15 W 0,7 Kč 246 Kč
LED žárovka 99 Kč 15 000 h 9 W 0,4 Kč 148 Kč
Zdroj: eon.cz, CNN Prima NEWS

Pokud vypočítáme, že za den svítí daná žárovka například pět hodin, tak výsledná cena nevypadá jako velká zátěž pro rodinný rozpočet. Horší to však bude v případě, když se podíváme na roční cenu při stejné spotřebě každý den. Zde se už projevují značné rozdíly – a právě LED žárovky ukazují i sedminásobnou úsporu.

Tradiční žárovka totiž vykazuje roční výdaj 985 korun. LED žárovka oproti tomu jen 148 korun. S úspornými nebo LED žárovkami se však také pojí vyšší pořizovací cena. To je určitá daň za to, že žárovka pak nejenom uspoří elektrickou energii, ale také déle vydrží.

Odborníci i přes zastropované ceny doporučují, aby lidé zvážili svou spotřebu a zkusili se nad možnou úsporou zamyslet. Dosud například některé rodiny platily za 1 kWh elektrické energie 3,94 koruny. V případě tradiční žárovky svítící pět hodin denně tak vychází, že dosud taková domácnost zaplatila 431 korun. V případě zastropování ceny na devíti korunách to znamená, že se cena na jedné žárovce více než zdvojnásobuje.

Zastropování cen nyní funguje jen do konce roku 2023. Energetické společnosti už nyní aktualizovaly své ceníky, jak by vypadaly bez vládního zásahu. Krok kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) spočívající v zavedení stropu na elektřinu a plyn byl dříve kritizován experty, a to z důvodu, že nemotivuje k úsporám. I proto by se domácnosti měly o své výdaje zajímat.

Tagy: