Jak na levnější elektřinu. Využíváním nízkého tarifu můžete ušetřit stovky korun

Lidé mohou s nízkým tarifem ušetřit.

PRE zdraží elektřinu a plyn

Stále více energetických dodavatelů zdražuje své produkty. Přesto ale někteří lidé mohou uspořit, aniž by museli primárně omezovat svou spotřebu. Využívat totiž mohou energii z nízkého tarifu, během kterého se platí méně. Nízký tarif ale není úplně pro všechny. Využívat ho například nemohou ti, kteří mají nízkou spotřebu. Jak tedy tento tarif funguje?

Řada domácností nedávno ještě neřešila, z čeho všeho se může cena elektřiny skládat. Jednou ze součástí je však i platba za nízký a vysoký tarif. Právě během nízkého tarifu jsou v cenících energetických společností vždy menší částky než u vysokého tarifu. Je to z toho důvodu, že nízký tarif vždy funguje několik hodin denně a v ten moment se za elektřinu platí méně.

I proto se nízkému tarifu říkalo noční tarif. Využívat ho však můžete, pokud spadáte do vhodné tarifní sazby. Domácnosti s menší spotřebou mají většinou tarifní sazbu D01d a D02d. Tyto domácnosti, například běžný byt v panelovém domě, nemají na nízký tarif nárok. Oproti tomu využívat ho mohou lidé s bojlerem, elektrickým topením, elektrokotlem, podlahovým vytápěním, přímotopoem nebo tepelným čerpadlem.

Nízký tarif ovšem nemá stanovenou každodenní dobu, kdy se začne využívat. Energetické společnosti uvádějí, že časy spínání jsou rozděleny podle distribučního území. Celé území České republiky je totiž rozděleno na tři části, kdy energii distribuuje společnost E.GD, PREDistribuce a ČEZ distribuce.

Tarif lze využívat několik hodin denně

Například společnost PRE nabízí možnost přehledu spínání nízkého tarifu přímo ve své aplikaci Moje PRE. Lidé tak mohou pohodlně vidět, kdy se spíná nízký tarif přes tzv. HDO (hromadné dálkové ovládání).

Společnost ČEZ také nabízí přehled nízkého tarifu v účtu Můj ČEZ. Kromě toho také nabízí jednoduchý přehled, kdy se nízký tarif spíná u vybraných třech distributorů.

Kolik lze skutečně využíváním nízkého tarifu ušetřit, velmi záleží na samotné tarifní sazbě, spotřebě, výkonu spotřebiče nebo také vůbec na samotné smlouvě. Jednoduché srovnání přináší například portál TZB-info, podle kterého lze porovnat jednotlivé tarify.

Zde je například vidět, že při využívání dvoutarifní sazby D57d lze od společnosti E.ON platit nízký tarif za 4,83 koruna za 1 kWH a vysoký tarif za 6,09 korun. Společnost ČEZ nabízí nízký tarif za 4,46 korun a vysoký za 4,52 korun. Ročně tak lze podle vybraného tarifu ušetřit i stovky korun.

Tagy:
ČEZ elektřina E.ON Česko Pražská energetika nízký tarif