Lednice za tisícovku, konvice za polovinu. Jaké spotřebiče jsou největší „žrouti“ energie?

Účet za energie

Energetická krize s sebou přináší i potřebu úspor. Domácnosti v posledních letech těžily z relativně levné energie a nemusely tak nad její cenou přemýšlet tolik jako nyní. Kvůli vysoké ceně elektřiny i plynu se začínají Češi čím dál tím více zajímat o nadměrné výdaje spojené s elektřinou a plynem. Kolik však stojí provoz jednotlivých spotřebičů a jak jejich spotřebu vypočítat?

Výpočty energií jsou v myslích spotřebitelů spojeny zejména s neoblíbenými hodinami fyziky na středních školách či gymnáziích. Až po letech se může zdát, že se nabyté vědomosti mohou hodit. Právě současná doba je toho příkladem. Spotřebu si může orientačně vypočítat každý. Naprosto přesné měření pak zaručují tzv. wattmetry.

Pro výpočet je nejprve nutné zjistit několik údajů o spotřebiči i samotné domácnosti. Cenu elektřiny pro danou domácnost lze snadno vyčíst z faktury, kde se uvádí cena za 1 kWh. V modelovém příkladu domácnost zaplatí za 1 kWh 3,94 koruny. Pokud jde o spotřebiče, tak potřebujeme znát jejich příkon. Ten se počítá ve Wattech (W) a uvádí, kolik Wattů spotřebuje zařízení za hodinu provozu. Údaj je většinou součástí návodů nebo jej lze dohledat na internetu.

Náročnost spotřebičů

Spotřebič Příkon Cena
Kávovar (10 minut denně po celý rok) 1350 W 324 Kč
Rychlovarná konvice (10 minut denně po celý rok) 2400 W 577 Kč
Televize (sledování 3 hodin denně po celý rok) 111 W 478 Kč
Play Station 5 (hodina denně po celý rok) 199 W 286 Kč

Pro výpočet můžeme použít jednoduchý vzorec: příkon ve W x 0,001 x doba provozu spotřebiče v hodinách x cena spotřeby 1 kWh. V modelovém příkladu můžeme využít rychlovarnou konvici s příkonem 2 400 W. Abychom sjednotili spotřebu v jedné měrné jednotce, tak musíme číslo 2 400 vynásobit 0,001, abychom získali výsledek v kWh. Příkon konvice je tedy 2,4 kWh, který následně vynásobíme hodinami používání. V příkladu můžeme uvést, že konvice je používána 10 minut každý den po celý rok. Ve výsledku do vzorce můžeme dosadit zaokrouhleně 61 hodin. Číslo 2,4 tedy vynásobíme 61 a také dříve uvedenou spotřebou domácnosti 3,94 korun za kWh. Výsledkem tedy je, že každodenní desetiminutový provoz rychlovarné konvice vyjde ročně zaokrouhleně na 577 korun.

Výpočet i podle energetických štítků

Podobně lze vypočítat i provoz kávovaru s příkonem 1350 W. Jeho podobný provoz jako u rychlovarné konvice stojí domácnost 324 korun. Každodenní sledování televize po třech hodinách denně při příkonu 111 W stojí ročně 478 korun. Pro zvědavé hráče her uvádějí stránky společnosti Play Station, že jejich konzole páté generace má v průměru příkon 199 W. Hrát jednu hodinu denně tak stojí ročně 286 korun.

U spotřebičů zapojených v síti a pracujících nonstop je výpočet složitější. Výrobci ale nejčastěji uvádějí energetický štítek, podle kterého se hrubý odhad dá vypočítat také lehce. Na energetické štítku lze totiž najít, do jaké kategorie spotřebič spadá. Kromě toho je zde také uvedeno číslo, které je v kWh za rok.

U pračky třídy A++ lze vyčíst, že spotřeba energie je 170 kWh za rok. Číslo tak můžeme pouze vynásobit číslem spotřeby domácnosti a vyjde 671 korun za elektřinu za rok. Podobný štítek je také u lednice s mrazákem, která má roční spotřebu např. 257 kWh, tedy na elektřině spolyká ročně 1 015 korun. Myčka třídy A+ pak uvádí spotřebu 295 kWh za rok, vyjde tedy na 1 165 korun.

Spotřebič Spotřeba energie za rok Cena
Pračka 170 kWh 671 Kč
Lednice 257 kWh 1015 Kč
Myčka 295 kWh 1165 Kč

Spotřeba se prodraží

Průměrná spotřeba modelové domácnosti ve výši 3,94 korun však bude brzy minulostí. Důvodem je, že ceny elektřiny se teprve mnoha domácnostem budou zvedat a lze počítat se znatelným navýšením. Vláda Petra Fialy (ODS) zastropovala ceny elektřiny na šesti korunách za kWh. K tomu je ale potřeba tpřičíst ještě částku za distribuci. Celková cena se tak může vyšplhat k sedmi až devíti korunám.

Pokud by taková domácnost platila devíti korunami za kWh, tak by cena za spotřebu dle modelových příkladů vypadala hned jinak. Provoz rychlovarné konvice by se ročně vyšplhal na 1 317 korun a například tříhodinový provoz televize by stál ročně na 1 093 korun. U spotřebičů zapojených nonstop by se jejich spotřeba velmi prodražila. Lednice by ročně stála místo 1 015 korun celkem 2 313 korun a myčka 2 655 korun.

Tagy:
elektřina energie spotřeba ODS spotřebiče vláda Petra Fialy rychlovarná konvice