Jako válka. Lidi nedaleko Brna vyděsilo testování pyrotechniky v areálu bývalé základny

Testování pyrotechniky v areálu bývalé raketové základny v obci Mokrá-Horákov vyděsilo lidi v okruhu několika kilometrů.

VIDEO: Výbuchy v areálu bývalé raketové základny v Brně vyděsily místní. Test pyrotechniky neměl povolení

Bylo to jako začátek třetí světové války. Tak popisují lidé v Brně a okolních obcích testování pyrotechniky v areálu bývalé raketové základny. Přes osm hodin v kuse se z ní ozývaly detonace, které připomínaly válečné filmy. Zatímco organizátor akce tvrdí, že úřady byly o akci s předstihem informovány, starosta obce Mokrá-Horákov tvrdí opak. O celý případ se již zajímá policie i báňský úřad.

Exploze byly podle místních velmi silné. „Začalo to okolo poledne a s přestávkami trvalo až odhadem do sedmi do večera. Je to naprosto nenormální. Bylo to, jako by se blížila fronta,“ popsal jeden z občanů městské části Brno-Líšeň.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záhadné pátrání v přírodním areálu na Znojemsku: Policisté mají hledat mladou ženu

Soukromý areál v bývalé raketové základně v obci Mokrá-Horákov nedaleko Brna si údajně na sobotu pronajala zahraniční firma. Záměrem bylo testování pyrotechniky. Výbuchy jeden za druhým vyděsily tisíce lidí.

„Máte pocit, že jste ve válce. To bylo hrozný. Třepali jsme se, mně bylo opravdu špatně, nemohla jsem ani usnout. Celou dobu se třásl dům. Říkala jsem si, že tam snad střílejí z děl,“ popsala nepříjemné momenty místní. Naštvaní obyvatelé se proto začali obracet na policisty. Silné exploze se z areálu nesly desítky kilometrů daleko.

Pyrotechnici používali i dvoukilogramové kulové pumy. Na ty potřebujete hmoždíř a rovněž pyrotechnické zkoušky. Takové výbušniny dělají velký rámus a při neodborné manipulaci může dojít i k roztrhání lidského těla.

Obce byly informované, tvrdí organizátor. Účelová lež, oponuje starosta

„Areál jsme pronajali holandské firmě, která tady zkoušela ohňostroje. Samozřejmě bylo chybou, že jsme to nezastavili hned, jak začali,“ uvedl zástupce majitele areálu Jan Tkadlec. Podle organizátora akce Ivo Bukáčka však šlo o předem hlášenou akci. „Místostarosta Mokré s tím souhlasil. Vše se odehrávalo v legálně pronajatém a zajištěném prostoru,“ sdělil redakci CNN Prima NEWS. Obce byly podle něj s předstihem informovány.

Jenže na radnici prý o akci nevěděli. Proto nemohli nic povolit ani zakázat. „Nebyli jsme informováni žádnou oficiální cestou, natož telefonicky. Jedná se tedy o účelovou lež,“ okomentoval starosta obce Matyáš Charvát (ODS) situaci pro redakci CNN Prima NEWS.

„Na linku 158 jsme zaznamenali větší množství telefonátů. Věc aktuálně prověřují policisté z obvodního oddělení ve Šlapanicích,“ uvedl mluvčí policistů Jihomoravského kraje Pavel Šváb. S ohledem na množství a sílu pyrotechniky je možné, že vedle strážců zákona se bude o organizátora akce zajímat také báňský úřad.

Tagy:
policie Brno testování výbuch Jihomoravský kraj pyrotechnika Pavel Šváb Český báňský úřad Líšeň Mokrá-Horákov Matyáš Charvát