Prudké bouře řádily na Moravě: Velká voda ničila sklepy a garáže, silnice zaplavilo bahno

Olomouckým krajem se prohnaly silné bouřky (13. 9. 2023).

Přívalová bouřka napáchala v Olomouckém kraji škody

Hasiči na Moravě a ve Slezsku hlásí rozsáhlé škody způsobené silnými dešti ze středečního odpoledne a noci. Voda se dostala do některých rodinných domů, sklepů a garáží a poškodila také pozemní komunikace. Hasiči v tamních krajích vyjížděli k desítkám případů. V Moravskoslezském kraji bude zřejmě pokračovat odčerpávání vody i ve čtvrtek, uvedl mluvčí Jakub Kozák.

Hasiči v Olomouckém kraji vyjeli ve středu do obce Dzbel na Prostějovsku, kde voda zaplavila několik sklepů a garáží. Voda se po vydatném dešti vlila i do nedaleké osady Ladín a obce Ponikev. Za obcí Dzbel byla uzavřena část komunikace, která byla poškozena přívalovým deštěm, uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Symbol katastrofálních záplav v Libyi. Mrtvé do masových hrobů ukládá ve zničeném městě bagr

Na místě zasahovalo šest jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Muži těžkou technikou čistili propustky, aby mohla voda odtékat. Po jejím opadnutí čerpali vodu ze zaplavených míst a čistili komunikace od naplavenin, uvádí olomoučtí hasiči v tiskové zprávě. V kraji vyjeli celkem k 17 událostem.

V Moravskoslezském kraji kvůli silným bouřkám hasiči vyjížděli k 65 případům. Problémy byly hlavně na Opavsku. Hasiči čerpali vodu ze sklepů nebo uklízeli silnice od bahna. Novinářům to ve čtvrtek sdělil mluvčí hasičů Jakub Kozák. „Čerpání bude zřejmě pokračovat i v průběhu čtvrtečního dopoledne. Události jsou bez zranění,“ doplnil.

Bouře zasáhly odpoledne a vpodvečer rovněž Jihomoravský kraj. Hasiči evidovali 61 událostí. Nejvíce zásahů bylo v regionu Boskovic, a to převážně čerpání vody, napsali na sociální síti X. Na Blanensku voda zaplavila podle informací Českých drah trať Skalice nad Svitavou – Boskovice. Provoz by měl být obnoven zřejmě až ve čtvrtek v poledne. Místo vlaků byly nasazeny autobusy.

Meteorologové dříve vydali výstrahu

Před silnými bouřkami varovali ve středu meteorologové. Výstraha platila pro několik krajů. Bouře zasáhly odpoledne především Jihomoravský a později také Olomoucký kraj, pozdě večer pak počasí působilo problémy právě v Moravskoslezském kraji.

Ve čtvrtek by situace měla být podle meteorologů již klidná. V regionu bude oblačno až zataženo, objeví se déšť nebo mrholení, a to zejména na horách nebo jihovýchodě regionu. Odpoledne by ale srážky měly ustávat. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 21 stupňů Celsia.

K TÉMATU: Moravu zasáhly prudké deště

Tagy: