Co zaznělo o Schumacherovi? Bratr Ralf popsal chod rodiny, blízká zmínila komunikaci očima

Legendární jezdec formule 1 Michael Schumacher je už téměř 11 let schován před zraky veřejnosti poté, co utrpěl vážné poranění mozku při lyžování. O jeho stavu se jen spekuluje, i když čas od času vyjde na veřejnost nějaké prohlášení, které ovšem nelze ověřit. Nyní se motoristická legenda měla objevit na svatbě své dcery Giny Marii Schumacherové. Připomeňte si, co v minulých letech zaznělo o jeho stavu a jak o něm před necelým rokem vyprávěl v rozhovoru pro Sky Deutschland jeho bratr, též závodník formule 1.

„Je šokující, jak rychle těch deset let od nehody uteklo. Chybí mi časy, kdy byl Michael mým mentorem a prožívali jsme spoustu věcí. Incident byl pro naši rodinu zcela zlomový,“ přiznal před rokem Ralf pro web Sky Deutschland.

ČTĚTE TAKÉ: Česko má prvního fotbalistu v africké lize. Hráče Karviné překvapily předzápasové rituály

Blízcí závodníka se prý dohodli, že citlivou věc nebudou veřejně komentovat. Schumacherův bratr zdůraznil, že je o jezdce stále velký mediální zájem. „Někdy si přeji, abychom měli víc klidu a aby se nás lidé na toto téma pořád nevyptávali. Sledovali ho při závodech celé generace. Po takové době od toho osudného dne nastal čas, aby všichni pochopili, že je nezbytné zachovat soukromí,“ řekl Ralf.

Také on jezdil profesionálně po nejznámějších okruzích F1 světa. Zájem o zdravotní stav bratra ho sice těší, jenže mnozí zvědavci se prý „až moc přibližují k rodinnému kruhu“. „Bez Michaela by ze mě nikdy řidič formule nebyl. Když vidím všechny ty fotografie, jak mi pomáhal jako mechanik i mentor, vím, že máme nádherné vzpomínky,“ přiznal.

Jak závodník komunikuje?

O stavu legendárního závodníka promluvila před čtyřmi lety Elisabetta Gregoraciová, bývalá manželka exšéfa stáje formule 1 a podnikatele Flavia Briatoreho. „Michael nemluví. Komunikuje pouze pomocí očí,“ citoval její slova web Daily Mail.

„Navštívit ho mohou pouze tři lidé. Vím, o koho se jedná,“ prozradila modelka. Rodina se prý přestěhovala ze švýcarské rezidence do Španělska. Podle Gregoraciové závodníkova manželka Corinna Schumacherová nechala v obydlí zřídit i nemocniční zázemí.

K spekulacím o tom, že závodník nedokáže komunikovat, přispěl i jeho syn Mick. V dokumentu z roku 2021 totiž promluvil o svém vztahu k otci: „Myslím si, že si teď rozumíme v určitém ohledu jinak.“

Podle informací webu Bild je součástí dlouhodobé rekonvalescence i jízda v závodním voze Mercedes AMG. Jde totiž o stimulaci jeho mozku známými zvuky a vibracemi z vnitřku auta, které byly nedílnou součástí „Schumiho“ kariéry.

Bývalý šéf Ferrari Jean Todt vloni prohlásil, že mu „Michael nechybí, protože je tu pořád s námi“. „Není to ale ten, kým býval. Je jiný, ale skvěle se o něj stará jeho žena Corinna a děti. Jeho život je jiný, ale mám to privilegium s ním trávit čas,“ prozradil.

Schumacher se podle zahraničních médií účastnil velkého dne své dcery. Jednalo se přitom o první událost, kdy se jezdec poprvé od vážné nehody v prosinci 2013 měl objevit mimo úzký okruh svých nejbližších.

Hosté se na svatbě, která se konala v rodinné rezidenci na Mallorce, museli podřídit přísným pravidlům. Při vstupu na místo konání odevzdali jakákoliv zařízení, jimiž by mohli pořídit fotografii.

Osudový náraz do hlavy

K nehodě na lyžích, která změnila život celé rodině, došlo na konci prosince 2013. Při sjíždění sjezdovky si kvůli nasněžené pokrývce nevšiml balvanů, což zapříčinilo pád. Následně se udeřil hlavou do tvrdého povrchu.

Závažně si poranil hlavu a mozek. Záchranáři byli ihned na místě, podle svědků byl závodník při vědomí, ale nedokázal odpovídat na otázky a měl problémy se stabilitou. Předpokládá se, že zranění hlavy a následné zhoršení zdravotního stavu úzce souvisí s nehodou na motocyklu z roku 2009. Schumacher utrpěl zlomeniny v oblasti hlavy a krku. Pokud by tehdy neměl na sobě helmu, nehoda na stroji mohla být smrtelná.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Milionová trefa na Spartě. Šťastlivec skóroval z půlky, do soutěže prý původně nechtěl

Tagy: