Jančura: Jsme připraveni odškodnit cestující po srážce vlaků. Pozůstalým vyjádřil soustrast

Radim Jančura

Jančura k nehodě v Pardubicích

Železniční dopravce RegioJet je připraven odškodnit cestující spoje, který se v noci na čtvrtek v Pardubicích střetl s nákladním vlakem. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to řekl vlastník společností RegioJet a Student Agency Radim Jančura. Pro dotazy cestujících zřídila společnost RegioJet krizovou telefonní linku 539 000 955. Ve vlaku cestovalo okolo 380 lidí, 27 z nich záchranáři převezli do nemocnice, čtyři zemřeli.

Společnost RegioJet je podle Jančury připravena odškodnit nejen cestující havarovaného spoje, ale i všechny osoby, které se budou cítit nehodou postiženy. „Mám tím na mysli především příbuzné zemřelých, kterým bych chtěl projevit upřímnou soustrast. Pozůstalým nabídneme odškodnění a pokud jej nebudou akceptovat, tak o jeho výši rozhodne soud,“ řekl Jančura.

ČTĚTE TAKÉ: Střet vlaků, který změnil životy. Na pomoc zesnulým a obětem v Pardubicích vznikla sbírka

O příčině nehody žádné vlastní informace Jančura nemá. „Předpokládám ale, že to byla lidská chyba jednoho ze strojvůdců,“ sdělil Jančura.

Podle zjištění Drážní inspekce na místě nehody minul vlak RegioJetu návěstidlo v poloze zakazující jízdu a vjel do vlakové cesty pro nákladní vlak. „Zda se jednalo o technickou závadu, lidskou chybu či kombinaci obou faktorů, je předmětem šetření a konkrétní závěry není možné předjímat,“ stojí na webových stránkách Drážní inspekce.

Podle generálního inspektora Drážní inspekce Jana Kučery může prošetření všech okolností mimořádné události trvat až jeden rok. „Vím, že to zní jako velice dlouhá doba, ale my chceme rozebrat všechny příčiny a okolnosti té události, abychom pak mohli navrhnout bezpečnostní doporučení,“ řekl Kučera v pořadu Právě dnes na CNN Prima NEWS. Jakmile bude vyšetřování dokončeno, závěrečná zpráva bude k dispozici na webových stránkách Drážní inspekce.

Škoda odhadem činí 110 milionů korun. „Na vlaku společnosti RegioJet to je 60 milionů korun, na nákladním vlaku 50 milionů a na trati je to zhruba 300 tisíc korun,“ dodal Kučera.

Případem se zabývá také policie. Nehodu vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, řekla mluvčí krajské policie Markéta Janovská.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Svědci srážky vlaků v Pardubicích: Strašná rána a pak děsivé ticho. Tragédii zachytila kamera

Tagy: