Komentátoři: Janeček si kandidaturou futruje ego. Kalousek se snaží dostat do Senátu

Karel Janeček a Miroslav Kalousek

360° (121)

Mnozí adepti, kteří usilují o post prezidenta, nemají šanci, ale chtějí se zviditelnit. Na tom se ve vysílání CNN Prima NEWS shodli komentátoři Petr Honzejk a Petr Kamberský. Miliardář Karel Janeček podle nich oznámil kandidaturu včas, avšak spíše než touha po triumfu je důvodem podle nich jen „futrování ega“. Možná kandidatura bývalého předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je promyšlenější a má mu otevřít cestu do Senátu.

„Kandidáti jsou nepolitičtí, ale ze showbyznysu. Žádný kandidát není relevantní, někteří toho využijí jako další vstup do Senátu. S tím počítá Kalousek. V tuto chvíli se hlásí jen ti, co chtějí pozornost,“ pustil se dosavadních kandidátů Kamberský.

Bývalý ministr financí Kalousek sice kandidaturu neoznámil, uvedl však, že o ní uvažuje. Tento krok by podle komentátorů mohl být velmi promyšlený. „Pan Kalousek je chytrý hráč a ví, že se nemůže stát prezidentem, je nejméně oblíbený politik, může ale vybojovat předsedu Senátu,“ dodal Kamberský. Další kandidáty označil za lidi, kteří zřejmě trpí narcistickou poruchou osobnosti.

„Viděli jsme to v případě Jiřího Drahoše (za STAN) nebo Marka Hilšera (Nezávislí), kteří hladce, i ve velmi komplikovaných bodech, pronikli do Senátu. Každý musí znát svůj strop a myslím, že ho Drahoš neznal. I Kalousek ví, čeho může dosáhnout,“ souhlasil Honzejk.

Dodal také, že pokud někdo ještě kandidaturu zvažuje a není mediálně známý, měl by to už nyní oznámit. „Lídr hnutí ANO Andrej Babiš nebo generál Petr Pavel si vyčkávání mohou dovolit. Pokud by chtěl do soutěže někdo jiný, jako třeba český odborář Josef Středula nebo senátor Miloš Vystrčil (ODS), ti by měli nejvyšší čas,“ uvedl. V tomto ohledu se tak zachoval Janeček správně. „To ale neznamená, že kandidaturu myslí vážně. Bude to záležitost futrování ega,“ dodal Honzejk.

A kdo by měl být tedy ideálním kandidátem, když ne podnikatel Jaromír Soukup, moderátorka Jana Bobošíková, miliardář Karel Janeček či advokátka Klára Long Slámová? Podle Kamberského by to měl být člověk, jehož názory známe. „Někdo, kdo není Drahoš nebo Pavel, kterým je sedmdesát, nudí se, byli šéfové, a tak kandidují. Když se takový člověk stane prezidentem, nevíme, jaké má názory a kdo mu bude radit. V tom smyslu je pro mě přijatelnější někdo, jehož chování známe,“ dodal.

Tagy: