Jatka na Donbase. Granáty zabíjely lidi na autobusové zastávce i v centru Doněcka

Představitelé doněckých separatistů uvedli, že při ukrajinském ostřelování Doněcka zahynulo nejméně pět lidí a šest jich bylo zraněno

Válka na Ukrajině je plná silných lidských příběhů

Rusové své útoky na Donbase soustředí především na město Avdijivka. Při ruském ostřelování města Toreck v Doněcké oblasti zemřelo osm lidí. Proruští separatisté pak hlásí po útoku na Doněck nejméně pět mrtvých civilistů. Ukrajina nadále postupuje na jižní frontě, místní velitelství informovalo o odražení ruských útoků a zničení velitelského stanoviště 22. armádního sboru pobřežních sil ruské Černomořské flotily. OSN chce vyšetřit útok v Olenivce, při kterém zahynuli ukrajinští váleční zajatci. Kyjev nadále shromažďuje důkazy o tom, že úder organizoval Kreml.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Osm lidí zemřelo a čtyři utrpěli zranění při ruském ostřelování města Toreck v Doněcké oblasti. Pravděpodobně dělostřelecký granát tam ve čtvrtek zasáhl skupinu lidí čekajících na zastávce veřejné dopravy, uvedl gubernátor Pavlo Kyrylenko. Mezi zraněnými jsou podle něj tři děti. Pět obětí z řad civilistů hlásí také proruští separatisté v Doněcku. Zprávy nebylo možné bezprostředně ověřit.

Hlavním cílem ruských operací na Donbasu se nyní zdá být Avdijivka. Ve svém pravidelném hodnocení to uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Podle místních představitelů je město zhruba 20. denně ostřelováno. Zbytek obyvatel, kteří tam zůstali, přežívá „v nelidských podmínkách“ bez vody, plynu a elektřiny.

Podle ukrajinského velení se Rusko na jihu připravuje na protiofenzívu směrem na město Kryvyj Rih. Pokusy o průlom ukrajinské obranné linie byly ale zatím neúspěšné. Ruské snažení v této oblasti navíc narušují útoky ukrajinských sil, které stále v Chersonské oblasti postupují. Ukrajinci také tvrdí, že se jim podařilo zničit velitelské stanoviště 22. armádního sboru pobřežních sil Černomořské flotily Ruské federace v Čornobajivce.

Ukrajina hledá příležitost, jak si promluvit přímo s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to řekl v rozhovoru s novináři z listu South China Morning Post. Zelenskyj také vyzval Čínu, aby využila svého politického a ekonomického vlivu na Rusko k ukončení bojů. Nepřímo kritizoval také styky bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera s ruský prezidentem Vladimirem Putinem.

Ukrajinští představitelé se nadále pídí po informacích o explozi ve věznici v obci Olenivka, která se nachází v Ruskem okupované části Doněcké oblasti. Výbuch zabil desítky ukrajinských válečných zajatců včetně členů pluku Azov. Útok chce vyšetřit i generální tajemník OSN António Guterres.

Azov zareagoval na rozhodnutí nejvyššího ruského soudu označit tuto jednotku za teroristickou organizaci. „Po veřejné popravě válečných zajatců pluku Azov v Olenivce hledá Rusko nové omluvy a vysvětlení pro své válečné zločiny. Toto ubohé impérium, které každý den hrozí zničením civilizovaného světa jadernými zbraněmi, páchá válečné zločiny každý den. Celý svět se musí spojit proti tomuto teroristickému státu,“ stojí v prohlášení známého pluku.

Tagy: