Jděte do prd*le. Kolemjdoucí žena způsobila rozruch v sídle komunistů, jednoho poplivala

Ženu pak zástupci KSČM vyprovodili z budovy. Při odchodu měla ještě plivnout na libereckého lídra Jana Korose.

Celá hádka ve štábu KSČM

Pražské sídlo KSČM v ulici Politických vězňů nebylo svědkem jen volebního debaklu, ale i nečekaného rozruchu. Do štábu totiž pronikla žena, která osobitým způsobem projevila radost z toho, že se komunisté nedostali do Poslanecké sněmovny. Jednoho z představitelů strany podle volebního manažera Romana Rouna poplivala poté, co ji vyvedli z budovy. Incident zachytila na videu redakce CNN Prima NEWS.

Většinu sobotního dne bylo ve volebním štábu KSČM tíživé ticho – zatímco novináři pracovali na svých článcích a reportážích, komunisté sledovali pro ně nepříliš příznivé výsledky sčítání hlasů od voličů a jednali s vedením strany za zavřenými dveřmi. Relativní klid v budově ale narušila náhodná kolemjdoucí, která se dostala přes vstupní bránu a recepci až do místnosti s novináři.

„Jděte všichni do prd*le,“ řekla odpůrkyně komunistů překvapeným reportérům a kameramanům. Později se jim omluvila, že byl výrok mířený na představitele KSČM, kteří poprvé za 32 let neusednou do poslaneckých lavic. Nedlouho poté odstartovala hádka mezi ní a Romanem Rounem, volebním manažerem strany a redaktorem Haló novin.

Žena, která se představila jako Kateřina P., mu vyčítala, že za existence novodobé komunistické strany neproběhla žádná forma dekomunizace.

„Proběhla, to asi špatně studujete. My jsme jasně odsoudili všechno, co se dělo. Ono je něco jiného studovat ve škole a něco jiného dohledávat historické dokumenty a vyjádření naší strany,“ ohradil se proti jejímu tvrzení Roun.

Dodal, že není v politickém subjektu, který existoval v roce 1948, ale ve straně založené v roce 1991. Kateřina P. argumentovala archivy Paměti národa a uvedla, že lidé věznění totalitním režimem se díky katastrofálnímu volebnímu výsledku KSČM domohli spravedlnosti. „Jsem moc ráda, že končí (ve Sněmovně). Znovu se omlouvám, nebylo to myšleno na novináře,“ sdělila na konto překvapivé hlášky po příchodu do štábu, který odmítla zopakovat na kamery reportérů.

Zástupci KSČM ji obvinili z toho, že v sídle strany chtěla úmyslně rozpoutat rozruch a získat pozornost médií. Kateřina P. takové tvrzení odmítla.

„To není pravda. Jsem tu jako soukromá osoba, abych si ulevila a vyjádřila svou radost. Šla jsem jenom okolo, dole bylo normálně otevřeno,“ odvětila Rounovi. Jako jeden z největších paradoxů Prahy prý vnímá skutečnost, že se sídlo komunistů nachází v ulici Politických vězňů, čímž odkazovala na zacházení s odpůrci minulého režimu v Československu.

Nedlouho poté se přesunula zpět k výtahu na chodbě a chystala se k odchodu. Novinářům sdělila, že se za svůj výstup nestydí. „Nechtěla jsem vniknout s tím, že udělám rozruch. Šla jsem okolo a bylo otevřeno, touto ulicí chodím dvakrát týdně. S tím, že si na politické vězně vždycky vzpomenu,“ zmínila Kateřina P. na závěr.

„My vás rádi doprovodíme. Víte, proč se to tu jmenuje Politických vězňů?“ přidali se k ženě Roman Roun i komunistický lídr liberecké kandidátky Jan Koros. Po návratu zástupců KSČM do volebního štábu muži řekli redakci, že hádka pokračovala ještě u vchodu o pár pater níže.

Poplivala libereckého volebního lídra

„Vnikla sem pravděpodobně s nějakým novinářem, který ani netušil, co je zač. Prostě tady proběhla a poplivala tu kdeco. Slečna je čuně,“ okomentovala krátce incident mluvčí komunistické strany Helena Grofová. „Ta paní tady nemá co dělat. Je to soukromý pozemek. Nebyla to novinářka, nebyla akreditovaná a vnikla sem neohlášeně,“ dodala na chodbě.

Zástupci komunistické strany se před vchodem do sídla KSČM snažili ženě vysvětlit, že název ulice Politických vězňů vychází z „Pečkárny“, tedy Petschkova paláce. Ten během okupace nacistickým Německem sloužil jako centrála gestapa. Ve stejné budově byli vyslýcháni i mučeni českoslovenští odbojáři a vlastenci.

„Nebylo to kvůli sídlu KSČM. Slečna si ale stále vedla svou, kolik lidí jsme umučili. Tak jsem jí vysvětloval, že jsem se do svých 50 let nepral ani ve škole, natož abych někoho mučil,“ řekl Roun reportérovi CNN Prima NEWS po návratu do volebního štábu.

„Vyprovodili jsme ji ven a ona to ukončila tím, že plivla na našeho lídra (Libereckého kraje) Honzu Korose. Takže to jaksi vysvětluje celou věc. Nebráním se konstruktivní diskusi s kýmkoliv, ale tady nešlo o žádnou konstruktivní diskusi,“ podotkl redakci na závěr.

Tagy: