Nejbohatší muž světa je hlásnou troubou Putina. Ten si hraje s Muskovým egem, říká expertka

Nejbohatší člověk na světě a šéf automobilky Tesla Elon Musk

Musk bude dál platit Starlink

I když Rusko na Ukrajině prohrává a jeho ztráty jsou čím dál tím citelnější, prezident Vladimir Putin se evidentně nevzdává. To si myslí bývalá poradkyně amerického prezidenta Donalda Trumpa Fiona Hillová, která se dlouhodobě na Rusko specializuje. V rozhovoru pro web Politico zmínila i amerického miliardáře Elona Muska, který podle ní svými prohlášeními o internetových službách na Ukrajině či nesmyslným plánem na mír jen tlumočí Putinova slova.

Před časem se do války na Ukrajině snažil vložit i Elon Musk, podle aktuálních údajů nejbohatší muž planety. Nejprve čelil kritice za svůj „mírový plán“, kterým pobouřil Ukrajinu, když navrhl, aby se Kyjev pro zajištění klidu zbraní vzdal Krymu a uznal, že válku nevyhraje. Následně lavíroval ohledně toho, zda má jeho společnost SpaceX i nadále platit internetové služby na Ukrajině, ačkoliv přiznal, že jeho síť Starlink na tom prodělává desítky milionů dolarů. Nakonec však uvedl, že se nic nezmění.

„Je jasné, že Elon Musk posílá Putinovi vzkaz,“ řekla Hillová pro Politico. Připomněla i miliardářův návrh, že Ukrajina by mohla Rusku obětovat Chersonskou a Záporožskou oblast, se kterým přišel ještě před ruským prohlášením o anexi těchto a dalších dvou ukrajinských oblastí, konkrétně Doněcké a Luhanské.

Musk argumentoval tím, že Krym by měl díky těmto dvěma regionům zajištěné dodávky vody, neboť jde jinak spíše o sušší oblast. „Je závislý na vodě z řeky Dněpr, která protéká kanálem z Chersonu. Je nepravděpodobné, že by o tom Musk sám věděl. Odkaz na vodu je však tak konkrétní, že zjevně šlo o zprávu přímo od Putina,“ myslí si Hillová. Sám Musk kontakt s ruským prezidentem popírá.

Expertka a bývalá Trumpova poradkyně pro Politico zároveň zmínila, že jde o stejný narativ, který Putin využívá již léta. Aby něčeho v zahraničí dosáhl, neváhá k tomu využít i vlivné a známé lidi. Díky jejich zapojení pak podle ní jednoduše testuje reakce okolí. „Putin často využívá různé osobnosti včetně podnikatelů,“ poznamenala Hillová. Doplnila, že Musk je v Rusku jedním z nejpopulárnějších lidí ze Západu. „Putin hraje na ega velkých mužů, dává jim pocit, že mají velkou roli. Reálně však jen tlumočí zprávy a myšlenky Vladimira Putina,“ popsala odbornice na Rusko.

Putin jako krysa zahnaná do kouta

Žena, která zastávala významnou pozici v Bílém domě, když v něm seděl Donald Trump, dále pro Politico zmínila, že Putin je navzdory nezdarům Rusů na Ukrajině stále přesvědčený, že musí zvítězit. „Kdykoliv ho postihne nějaký zádrhel, Putin si myslí, že se z něj dokáže dostat a situaci zvrátit. Je to částečně díky jeho výcviku v KGB,“ míní Hillová.

Jeho umíněnost je podle ní tak silná, že raději vždy zvolí tu nejdramatičtější cestu, ze které již není návratu a na jiné alternativy už není prostor. Příkladem budiž jeho ohlášená mobilizace. Oficiálně má jít o částečné verbování a narukovat mají jen muži s vojenskou zkušeností či v aktivních zálohách. Existuje již však spousta záběrů a důkazů, že ruští verbíři na mnoha místech berou jakékoliv muže, které potkají.

„Putin často zmiňoval svoji zkušenost z dětství, kdy coby dítě zahnal do kouta bytu v Leningradě, kde žil s rodinou, krysu. Ta krysa ho prý šokovala, když po něm najednou skočila a snažila se probojovat pryč. Tento příběh vypráví, jako by byl o něm, že když je zahnán do kouta, tak bude vždy bojovat,“ dodala Hillová. Doplnila, že Putin se do onoho pomyslného kouta „dostává sám“.

„Putin si nenechává žádnou cestu ven s výjimkou té, která má za úkol splnit původní cíle, s nimiž na Ukrajinu šel, tedy rozdělení Ukrajiny a anexe jejího teritoria Ruskem,“ řekla.

Tagy:
válka Vladimir Putin KGB Elon Musk SpaceX Ukrajina Krym Rusko Donald Trump Chersonská oblast ruská invaze na Ukrajinu Záporožská oblast