Putin se nedožije konce války. Kreml už za něj řeší náhradu, říká ukrajinský šéf špionů

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky prohlásil, že válka s Ruskem dosáhne zlomu v polovině srpna a pravděpodobně skončí do konce roku.

Vysoce postavení ruští představitelé otevírají zásadní diskuzi o tom, kdo nahradí ruského prezidenta Vladimira Putina. Tvrdí to šéf ukrajinské rozvědky Kyryl Budanov. Podle něj se 70letý šéf Kremlu nedožije konce války. O podlomeném Putinově zdraví se diskutuje dlouhodobě.

Budanov prohlásil, že se Putin pravděpodobně konce války nedožije. Tvrdí, že v Rusku již probíhají rozsáhlé diskuze o jeho náhradníkovi, který v zemi převezme moc. „Je nepravděpodobné, že by to přežil. V současné době probíhají v Rusku aktivní diskuse o tom, kdo by ho mohl nahradit,“ uvedl šéf ukrajinské rozvědky podle webu Mirror.

Jeho tvrzení přichází v době, kdy ruské síly utrpěly řadu neúspěchů a ukrajinské jednotky je zatlačují zpět na východ země. Už dříve se nechal Budanov slyšet, že se Ukrajinci pokusí obnovit hranice z roku 1991. Tím pádem by obránci mohli usilovat o získání Krymu, který byl v roce 2014 Ruskem anektován.

Konec Putinovy éry?

Opětovné připojení poloostrova k Ukrajině podle něj není až tak nereálné vzhledem k postupu ukrajinských sil. Záležet bude na postoji Kremlu, který hrozí použitím jaderných zbraní, pokud bude ohrožena jeho územní celistvost.

Otázkou zůstává, jak by se Moskva zachovala ve chvíli, kdy by Putin nebyl u moci. Budanov tvrdí, že s válkou skončí i Putinova éra. Netroufá si však odhadovat, jak by mohl ruský prezident zemřít. V médiích se dlouhou dobu spekuluje, že je šéf Kremlu vážně nemocný a mohl by mít rakovinu. Moskva však tyto domněnky vyvrací, podle ní se Putin těší pevnému zdraví.

Rusku hrozí rozdělení, tvrdí Budanov

Pokud by Putin zemřel, začala by podle Budanova v Rusku politická krize, jež by vedla k rozdělení země. „Jsou dvě možnosti, jak může válka skončit. První je rozdělení Ruska na tři nebo více částí. Druhou je relativní zachování uzemní celistvosti Ruské federace při změně vedení země. V druhém případě nový vůdce řekne, že Rusko nemá se současnými procesy nic společného a na vině byl nemocný diktátor,“ vzkázal šéf ukrajinských špionů.

Domnívá se, že Rusko by se v takovém případě vzdalo všech svých okupovaných území. „Jsou zde tyto dvě možnosti a většina ruského vedení to ví. Proto existuje tolik pokusů o dialog se Západem, navzdory oficiální rétorice, kterou všichni používají. Neoficiální důvod je však jiný – bojí se, že přijdou o své bohatství,“ dodal.

Tagy: