Sledujte ZÁZNAM: Ve stupni 5 ještě zůstaneme. Není důvod k rozvolnění, řekl Hamáček

Jan Hamáček

Rozvolňování se zatím nedočkáme

I když počty nově nakažených v posledních dnech klesají, podle šéfa krizového štábu a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) není důvod k rozvolňování. Situace v nemocnicích je podle Hamáčka pořád kritická, řekl na tiskové konferenci v Lidovém domě. Na webu CNN Prima NEWS můžete brífink sledovat živě.

Počty nově nakažených začaly klesat. Index protiepidemického systému PES zůstává na 70 bodech ze sta a už pátý den se tak drží ve čtvrtém stupni. Podle Hamáčka ale není rozvolnění ve hře.

„Neznamená to žádný důvod k velkým oslavám. Čísla jsou pořád vysoká. Pokud se podíváme na čísla hospitalizovaných v nemocnicích, jsou také vysoká a ten trend bude pokračovat a naše zdravotnictví bude dál čelit tomu, čemu čelí teď,“ uvedl Hamáček.

„Není důvod k razantním rozvolňovacím opatřením. Věřím, že ve stupni číslo pět ještě zůstaneme,“ řekl. S uvolňováním by počkal, než bude nejvýš 2 000 nových případů covidu denně.

Tisková konference se koná hodinu před jednáním vlády. Na programu má například prodloužení nouzového stavu do 21. února. Hamáček dlouhodobě tvrdí, že nouzový stav je potřeba, aby vláda mohla nařizovat striktní opatření kvůli pandemii koronaviru.

V Česku od 27. prosince platí nejpřísnější pátý stupeň. Zavřená je většina obchodů, stejně jako služby, restaurace a hospody. Do školy mohou chodit pouze děti z prvních a druhých tříd, mateřských a speciálních škol.

Tagy: