Pohled, za kterým míří návštěvníci z celé země: vyhlídka Máj a meandr Vltavy

Výhled z Vyhlídky Máj

Vyhlídka Máj

Jednu z nejkrásnějších přírodních scenérií u nás najdete kousek od Prahy. Jmenuje se vyhlídka Máj a nabízí úchvatný pohled na řeku Vltavu. Ta v těchto místech protéká několik desítek metrů hlubokým skalnatým kaňonem, který se stáčí do tvaru podkovy. Rozhledy z vyhlídky Máj jsou nádherné v každém ročním období. Nejpůsobivější jsou ale v těchto dnech, kdy podzim barví okolní listnaté lesy různými odstíny.

Vyhlídka Máj se nachází asi kilometr od obce Teletín nad bývalými Svatojánskými proudy. Kdysi se nebezpečným úsekem plavilo dřevo až do Prahy, ale vznik Štěchovické přehrady v roce 1943 tento způsob dopravy dřeva ukončil.

Úchvatná podívaná

Vyhlídka nabízí jednu z nejkrásnějších přírodních scenérií v Česku. Najdete ji na pravém břehu Vltavy a skýtá výhled na meandr Vltavy zaříznutý kousek od slapské přehrady do skalnatého kaňonu. „Osobně tudy chodím velmi často na podzim, kdy je mlha. Ale kolem deváté stoupne, a už to není tak zajímavé,“ říká v pořadu Prima Česko Martin Kamín, správce webu o Vyhlídce Máj.

Na vyhlídku s ohleduplností k přírodě

I když na vyhlídku vede značená turistická stezka, je důležité hned na úvod upozornit, že vyhlídka i okolní pozemky patří soukromým majitelům. Louky i lesy, kterými se na vyhlídku jde, proto lemují upozornění pro turisty, jak se chovat.

„To není o tom, že by ti lidé byli zlí a neohleduplní. Bylo to o tom, že je jich hodně, že nevědí, kde mají zaparkovat, že nemají dost informací. Takže jsme založili internetové stránky, aby byli orientovaní a věděli, kde parkovat a že můžou přijet ze Smíchova za hodinu autobusem,“ upřesňuje Martin Kamín.

Míří sem desítky tisíc lidí

Podle dostupných informací si na internetu v současnosti vyhledá vyhlídku Máj asi 200 tisíc lidí měsíčně. Vysoká návštěvnost se samozřejmě na zdejší přírodě podepsala. Ještě před deseti lety přitom byla podle správce webu věnovaného vyhlídce takřka nedotčená. „Nebyl tu žádný provoz, na cestě byly krávy. Turisté o nich nevěděli, a tak se báli projít. Místní věděli, neměli problém. Bylo to víc zarostlé, méně ušlapané, byl to kus lesa. Dnes je to holoskála. Pokud se tedy na vyhlídku Máj vydáte, chovejte se ohleduplně k přírodě.“

Během natáčení jsme si všimli, že správce webu mluví o vyhlídce Máj v ženském rodě –⁠ tedy ta Máj. Má to jednoduché a přitom poetické vysvětlení. „Je krásná, tak proto je to žena,“ říká s úsměvem Martin Kamín.

Tagy:
příroda Vltava Česko Praha vyhlídka soutěska Vodní nádrž Štěchovice Vyhlídka Máj Teletín