Stovky kilometrů v nohách a úchvatná příroda, to je stezka Toulava

Stezka Toulava, 1. etapa

Stezka Toulava

Máte rádi pěší turistiku? V tom případě je následující článek přesně pro vás. Stezka údolím Lužnice je první českou pěší trasou, která získala prestižní evropskou certifikaci a zařadila se tak mezi nejlepší turistické trasy široko daleko. Příjemným vycházkovým tempem můžete Toulavu projít za čtyři dny.

Turistická oblast Toulava se rozprostírá v severní části jižních Čech. Celkem 55 kilometrů dlouhá stezka vede nejen klidnou přírodou, ale protíná také pět jihočeských měst. Jejich návštěva by však vydala na samostatnou kapitolu.

Stovky kilometrů v nohách na jediné stezce

„Stezka údolím Lužnice Toulavou nás vede těstě okolo vrcholu Hýlačka, kam jsme si odskočili a vyběhli jsme si nahoru na rozhlednu,“ jmenuje v pořadu Prima Česko jednu z možných zastávek Veronika Havlíková, naše průvodkyně turistickou oblastí Toulava.

Původní dřevěná rozhledna měla tvar husitské hlásky. Při požáru v roce 2012 ale celá shořela. Ze současné věže mají turisté Toulavu jako na dlani. Když se nechají pohltit lesem, dostanou se do nejstarší části stezky, kterou založil hrabě Harrach.

Jednou ze zastávek je i pramen Eleanora, kde se můžete napít vody, jež obsahuje koloidní stříbro, které má být prospěšné pro zdraví. „Zároveň je voda prý mírně radioaktivní, což je díky tomu, že protéká starými zatopenými štolami po těžbě stříbra,“ dodává Veronika Havlíková.

Úchvatná příroda, dechberoucí výhledy

Kolem starých mlýnů mohou vést další kroky turistů k Candátí skále. Do ní nechal v roce 1938 táborský Klub českých turistů prorazit tunel, aby návštěvníkům ušetřil námahu při obtížném výstupu. Potom už se dá, stejně líně jako teče řeka Lužnice, dojít až k Příběnické skále. To je prý ten vůbec nejromantičtější úsek. A krásu zdejší krajiny neocení pouze pěší, ale také vodáci.

Přestože na některých úsecích stezku vyhledávají i cyklisté, není pro ně zcela vhodná. Kdo přijde pěšky, může se zasnít na visuté lávce, která láká k zastavení. Po skalním ochozu, necelých šest kilometrů po proudu, turisty okouzlí jiné jedinečné místo – Stádlecký most.

Tento řetězový most přes Lužnici původně spojoval břehy Vltavy. Kvůli stavbě a napuštění Orlické přehrady byl však šroubek po šroubku přesunut právě sem.

Kdo opustí údolí a vystoupá do kopců, najde tam zříceninu hradu Dobronice. Od skalnatého ostrohu, ale i od nedalekého kostelíčka, se dá pozorovat, jak si Lužnice směle proráží cestu hustými lesy až do Bechyně, kde začíná poslední etapa stezky. Zároveň se tam vlévá Židova strouha do Lužnice.

Po výšlapu na bechyňské vyhlídky jde také o místo, které nabízí možnost příjemného ochlazení. A pak už řece dáme pomalu sbohem – po 208 kilometrech zde Lužnice splývá s Vltavou.

„A tady na soutoku naše stezka končí a už nás čeká pouze vyhlídka Semenec a město Týn nad Vltavou,“ říká spoluzakladatel stezky Štěpán Ondřich.

Tagy:
příroda Evropa údolí syn stříbro Vltava Jihočeský kraj Lužnice skalní formace turistická stezka Planá nad Lužnicí Toulava