Jednání vlády ohledně covidu je nepochopitelné a neodpovědné, kritizuje Fiala

Petr Fiala

Tisková konference Petra Fialy

Je úplně nepochopitelné, jak vláda ohledně pandemie covidu postupuje. Je to i neodpovědné, řekl budoucí premiér Petr Fiala (ODS) po setkání s prezidentem Milošem Zemanem. Zdůraznil, že Anticovid tým byl ochoten se současnou vládou jednat dříve než tento čtvrtek.

Covidová situace v Česku se stále zhoršuje. V úterý přibylo nejvíc případů nemoci za den od začátku epidemie loni v březnu. Nově nakažených bylo 22 479, což je zhruba o polovinu více než za předchozí úterý.

„Fascinují mě výroky některých politiků, které jsem dnes zaznamenal. A divím se, že v sobě nemají trošku studu. Opatření, která mají platit od pondělí, jsme Anticovid týmu (expertní tým vznikající vládní koalice, pozn. red.) představovali v pátek. Víte sami, jak se k nim budoucí vláda postavila. Nyní se zde zase rozehrávají politické boje a mám toho plné zuby,“ řekl ve středu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), podle něhož se z covidu dělá politické téma.

„Je úplně nepochopitelné, jak vláda v této chvíli postupuje. Musím říct, že to je i neodpovědné. Byli jsme domluveni, že se zítra ráno setká náš Anticovid tým v čele s panem profesorem Válkem (budoucí ministr zdravotnictví, pozn. red.) s ministrem zdravotnictví a jeho experty, domluví se na nějakém postupu, a to oznámí veřejnosti. A ne, že se budeme překřikovat v médiích, kdo má lepší nápad. Na to já odmítám přistupovat,“ reagoval ve středu v podvečer šéf koalice Spolu.

Výkřiky do médií

O přijetí takzvaného bavorského modelu se na vládě podle premiéra Andreje Babiše hovořilo již v úterý. „Z neděle na pondělí zavedeme bavorský model, kdy do restaurací, objektů služeb, kulturních akcí a na hromadné akce bude vstup možný jen pro ty, kteří jsou očkovaní,“ vysvětlil premiér.

„Dnes od pana premiéra slyším, že bude spuštěn jakýsi bavorský model. Ani nevíme, co z toho bavorského modelu bude spuštěno, jak to bude vypadat. Ale hlavně to je bez konzultace s odborníky a bez toho, že by byly dodrženy dohody, které jsme měli. Pan profesor Válek se domluvil s panem ministrem zdravotnictví, že nebudou do médií vykřikovat žádné nápady, ale nejprve se sejdou, domluví se na něčem a pak to sdělí veřejnosti. To se prostě nestalo,“ pokračoval Fiala.

Jestli vláda chtěla zavést bavorský model, mohla ho podle Fialy zavést už po svém jednání v pondělí. „Nevím, na co čekala. Čísla jsou úplně jasná. Pokud se chtěli domluvit s námi, měli počkat na jednání. My jsme byli připraveni se setkat kdykoliv. Termín čtvrtek ráno si zvolila vláda, respektive ministerstvo zdravotnictví,“ dodal lídr koalice Spolu.

Tagy: