Neočkovaní nejsou solidární a ohrožují ostatní. Museli jsme přitlačit, řekl Babiš

Premiér Andrej Babiš

Rozhovor s Andrejem Babišem

Neočkovaní občané jsou nesolidární a ohrožují ostatní, uvedl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) poté, co ohlásil zavedení bavorského modelu. „Situace je dramatická. Žádám lidi, aby se očkovali. Je to nesolidární. Když se neočkují, ohrožují zdravotní péči dalších spoluobčanů,“ sdělil Babiš. Zopakoval, že jediným řešením je očkování.

O přijetí bavorského modelu se na vládě podle Babiše hovořilo již v úterý. „Z neděla na pondělí zavedeme bavorský model, kdy do restaurací, objektů služeb, kulturních akcí a na hromadné akce bude vstup možný jen pro ty, co jsou očkovaní,“ vysvětlil premiér.

Uvedl, že ti, co jsou takzvaně „rozočkovaní“ (neboli nemají ukončenou vakcinaci), musí podstoupit PCR test. „Vstup bude povolen i těm, co nemoc prodělali. Samotesty se ruší úplně. Antigenní testy budou aplikovány zdravotnickým personálem při návštěvách nebo mezi zaměstnanci či klienty. Situace je dramatická, očkujte se,“ vyzýval.

Právě ty, kteří se očkovat nenechali, Babiš označil za nesolidární jedince. „Neočkují se a končí v nemocnicích, kde ohrožují zdravotní péči dalších spoluobčanů. Nemocnice se jimi zahlcují. Covid je zabiják, stoupá počet zemřelých,“ pokračoval. Podotkl, že vláda do nynějška sice zpřísňovala, ale nedostatečně.

„Musíme zrychlit a nemůžeme rozhodnutí odkládat. Zdá se, že stávající opatření nefungují. Masa lidí odpírá očkování, a tak musíme přitlačit a lidi nějak přesvědčit, že očkování je jediné řešení,“ sdělil Babiš a dodal, že zpřísnění bylo plánované původně na 1. prosince. „Kvůli aktuální situaci je zavedeme z neděle na pondělí,“ vysvětlil.

Nepřímo negativní motivace

Bavorský model by se měl podle něj vztahovat i na personál zařízení. „Mělo by to mít logiku, měli by být naočkovaní. I zaměstnanci musí fungovat podle tohoto modelu,“ řekl Babiš s tím, že se tato povinnost ještě musí projednat. Doplnil, že současné kontroly v těchto zařízeních fungují a pokračují.

„Restaurace mají povinnost zákazníky kontrolovat – a to bude pokračovat. Stejně tak kontroluje policie a hygiena. Lidé však musí být přesvědčeni, že je to správné a že je to solidární,“ dodal premiér. Na dotaz, zda přijetí nových opatření nerozpoltí společnost, odvětil, že doufá, že ne.

„Není to náš cíl. Zpochybňovat očkování je nonsens. Jedná se však o jediné stoprocentní opatření a doufám, že další lidi přesvědčíme, aby se očkovat šli. Zkoušeli jsme pozitivní motivaci, tohle je nepřímo negativní motivace,“ uzavřel.

Tagy: